В Киеве прошла встреча министров обороны Украины и Ирака

05.10.2004, 11:33

"Наше участие в стабилизации и восстановлении мира в Ираке, безусловно, зависит от развития ситуации в этой стране", - подчеркнул министр обороны Украины Александр Кузьмук во время встречи со своим иракским коллегой. (укр.)

Сьогодні, 5 жовтня, у Києві, відповідно до програми візиту в Україну іракської військової делегації, міністр оборони України генерал-армії України Олександр Кузьмук зустрівся з генеральним секретарем Міністерства оборони Республіки Ірак паном Бруском Нурі Шавейзею.

Вітаючи свого іракського колегу, глава вітчизняного оборонного відомства зазначив:

- Я радий, що здійснюється перший візит Міністерства оброни Республіки Ірак до України. Добре відомо, що наша держава одна з перших прийшла на допомогу іракському народові. І хоча, на жаль, ми понесли втрати, будемо виконувати наші завдання, доти, доки цього потребуватиме ситуація.

Говорячи про подальші перспективи перебування українського миротворчого контингенту в Республіці Ірак, генерал-армії України Олександр Кузьмук також зауважив:

- Наша участь у стабілізації і налагодженні миру в Іраку, безумовно, залежатиме від розвитку ситуації в країні. Разом з цим, ми плануємо поступово передавати свої повноваження і завдання вже підготовленим і тим, що готуються, підрозділам нової іракської армії.

Під час зустрічі також актуально йшлося про можливості України у військово-технічній галузі. Олександр Кузьмук підкреслив, що наша держава і надалі надаватиме допомогу у підготовці кадрів для збройних сил Іраку, а також готова розпочати активне військово-технічне співробітництво.

- Я переконаний, що у цій галузі між нашими країнами існують значні перспективи для плідної співпраці, - наголосив Міністр оборони України.

У свою чергу керівник іракської військової делегації генеральний секретар Міністерства оборони Республіки Ірак пан Бруски Нурі Шавейза подякував Уряду і народу України за приєднання до процесу налагодження миру в його державі.

- Ми дуже високо оцінюємо діяльність України в Іраку, і, без сумніву, її роль назавжди увійде до нашої сучасної історії, - сказав пан Бруски Нурі Шавейза.

Генеральний секретар Міністерства оборони Іраку також зазначив, що очолювана ним делегація в Україні має на меті три цілі: політичну, військову та наукову.

У зв'язку з цим, пан Бруски Нурі Шавейза наголосив:

- Ми добре усвідомили, що Збройні Сили України є професійними й високо технічно оснащеними. Зараз нам потрібні українські досягнення та досвід у підготовці військових кадрів, зокрема відбудові середньої і вищої командної ланки, а також технічне обладнання. Наш уряд також дуже сподівається на підтримку України підчас проведення виборів в Іраку у січні та грудні 2005 року.

Оцінюючи результати зустрічі, генерал-армії України Олександр Кузьмук привітав наміри іракської сторони щодо розвитку відносин на довгострокових засадах.

- Ми підтримуємо цей процес, адже добре розуміємо ситуацію, яка склалася в Іраку, - підсумував міністр оборони України.

По завершенні зустрічі відбулися переговори у складі офіційних делегацій обох країн. Українську військову делегацію на переговорах очолював заступник міністра оборони України Ігор Тимофєєв. В ході переговорів сторони обговорили стан та перспективи розвитку двостороннього співробітництва в оборонній галузі. Також актуально йшлося про нинішню ситуацію в Іраку, здійснення заходів з її стабілізації, підтримання безпеки в країні та участь у цих процесах українського миротворчого контингенту.

Заступник міністра оборони України Ігор Тимофєєв наголосив, що Україна розцінює Ірак як свого надійного стратегічного політичного і економічного партнера, який відіграє значну роль в Близькосхідному регіоні та у світі в цілому. А засадами нашого співробітництва є довготривалі дружні стосунки українського й іракського народів.

Планується, що сьогодні ж з генеральним секретарем Міністерства оборони Республіки Ірак паном Бруском Нурі Шавейзею зустрінеться прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

Візит військової делегації Республіки Ірак до України триватиме до 8 жовтня.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також