Утвержден проект Стратегического оборонного бюллетеня на период до 2015 года

01.04.2004, 11:56

Государственная комиссия в целом утвердила проект Стратегического оборонного бюллетеня на период до 2015 года. (укр.)

30 березня Державна комісія з питань реформування, розвитку Збройних Сил України, інших військових формувань озброєння та військової техніки в цілому затвердила проект Стратегічного оборонного бюлетеня на період до 2015 року.

За підсумками засідання Міністр оборони України Євген Марчук зазначив, що цей документ на ста сторінках є так званою "білою книгою", в якій дається оцінка воєнним загрозам України, стану справ Збройних Сил України та визначаються напрямки їхнього реформування на період до 2015 року. Стратегічний оборонний бюлетень також передбачає забезпечення української армії високоточними засобами ураження та їхньої доставки, розвиток розвідки, оснащення армії засобами захисту від високоточної зброї тощо.

Євген Марчук наголосив, що стратегічний оборонний бюлетень є реалізацією задекларованого Україною наміру про європейську та євроатлантичну інтеграцію. "Він важливий ще й тому, - підкреслив керівник військового відомства, - що вперше в Україні готується документ, в якому максимально відкрито написано про складові військової організації, про які раніше не говорили."

Міністр оборони також повідомив, що важливим елементом стратегічного оборонного бюлетеню є прогнозні показники видатків на оборону з їхньою максимальною деталізацією. Зокрема, як повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, у 2015 році видатки на оборону мають становити 17,186 млрд. гривень проти нинішніх 5,658 млрд. Крім того, документ передбачає скорочення ЗС України до 2006 року з 355 до 200 тисяч чоловік, а також подальше скорочення до 2015 року.

За словами керівника оборонного відомства, реформування ЗС України відбуватиметься у два етапи: перший - до 2009 року, другий - до 2015. При цьому він підкреслив, що на першому етапі головним завданням є скорочення Збройних Сил та їх оптимізація, а на другому етапі - переоснащення Збройних Сил новою сучасною технікою. "Сьогодні не чисельність Збройних Сил визначає їхню могутність", - зазначив Є. Марчук.

Після доопрацювання Стратегічний оборонний бюлетень передбачається представити Раді національної безпеки та оборони і Президенту України, а у подальшому - оприлюднити, зокрема, серед країн-членів НАТО.

Крім того, на засіданні Державної комісії було також розглянуто питання щодо об'єднання Військово-Повітряних Сил та Військ Протиповітряної оборони Збройних Сил України в один вид військ - Повітряні Сили. На переконання Міністра оборони, це дасть можливість, по-перше, значно підвищити ефективність управління, а по-друге - скоротити дублюючі структури. Загалом в результаті скорочення дублюючих структур може вивільнитись до 40 тисяч персоналу. Штаб-квартиру Повітряних Сил Збройних Сил України планують розташувати у Вінниці.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також