Парламенту рекомендуют ратифицировать Соглашение о формировании Единого экономического пространства

12.04.2004, 12:26

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политике, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту ратифицировать Соглашение о формировании Единого экономического пространства. (укр.)

Угода про формування ЄЕП встановлює, що "координація процесів формування та функціонування ЄЕП здійснюється відповідними органами, структура яких формується з урахуванням рівня інтеграції". Такі органи мають створюватись на основі передачі повноважень Сторін єдиному регулюючому органу, який має бути створений Сторонами. До того ж, рішення з усіх питань у єдиному регулюючому органі ЄЕП приймаються виваженим голосуванням, а кількість голосів кожної зі Сторін у цьому органі визначається з урахуванням її економічного потенціалу.

Члени Комітету наголосили, що Угода про формування Єдиного економічного простору" потребує доповнення новими застереженнями, згідно з якими:

Україна матиме право відмовитись від виконання рішень єдиного регулюючого органу ЄЕП, проти яких голосували її представники у цьому органі;

положення Концепції щодо формування ЄЕП не діятимуть стосовно України і Україна залишає за собою право робити застереження щодо змісту міжнародних договорів, спрямованих на формування ЄЕП

Відповідно до розділу ІІІ Концепції, до основоположних заходів, здійснення яких передбачає формування ЄЕП, віднесено, зокрема, завершення створення зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень, яка передбачає вільне пересування товарів на основі єдиних правил конкуренції та застосування субсидій. А також проведення узгодженої політики у галузі тарифного регулювання; визначення єдиних правил конкурентної політики, субсидування та інших форм державної підтримки; незастосування тарифних і нетарифних обмежень у взаємній торгівлі тощо.

Зважаючи на необхідність забезпечення додержання національних інтересів в ході поглиблення участі країни в процесах міжнародної інтеграції, народні депутати вважають, що Україна братиме участь у подальшій лібералізації торгівлі між країнами-учасницями ЄЕП лише в частині експортно-імпортних операцій із товарами, що походять з митної території будь-якої з цих держав і призначені для митної території іншої.

Україні слід залишити за собою право застосовувати (у відповідності із національним законодавством та із чітким додержанням норм системи ГАТТ/СОТ та Угоди про створення зони вільної торгівлі) антидемпінгові і компенсаційні заходи щодо імпорту на її територію товарів походженням з території будь-якої іншої Сторони Угоди.

При цьому, слід передбачити, що Україна зобов'язується докладати всіх можливих зусиль для забезпечення незастосування спеціальних захисних заходів щодо імпорту на її територію товарів походженням з території будь-якої іншої Сторони зазначеної Угоди. Зокрема, зусиль, спрямованих на відпрацювання у співробітництві з іншими країнами-учасницями ЄЕП багатосторонніх механізмів досягнення цієї цілі в рамках даного інтеграційного угруповання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також