Украина и USAID продолжают сотрудничество по перспективным проектам

14.04.2004, 10:57

Премьер-министр Украины Виктор Янукович высоко оценивает сотрудничество Украины с Агентством США по международному развитию (USAID) и надеется на дальнейшее его развитие. (укр.)

Про це мова йшла у вівторок в Києві під час зустрічі глави українського уряду з адміністратором Агентства США з міжнародного розвитку Ендрю Натсіосом та його першим заступником Кентом Хіллом. "Уряд цінує співпрацю з Агентством. Програми, за якими ми співпрацюємо, є важливими для реформування нашої держави, громадського суспільства, в галузі охорони здоров'я, зокрема, в боротьбі з ВІЛ-СНІДом", - сказав Віктор Янукович.

Разом з цим прем'єр-міністр зауважив, що обсяги фінансування програм у цьому році були зменшені в порівнянні з попереднім і висловив сподівання, що у майбутньому сторони оптимізують свої можливості та будуть рухатися вперед у реалізації перспективних проектів.

Глава уряду проінформував представників Агентства про економічні здобутки України, підкресливши, що головним досягненням минулого року стала плідна співпраця Кабінету Міністрів та Верховної Ради і спільна відповідальність. "Маючи підтримку в парламенті, підтримку парламентської коаліції, уряд має можливість готувати необхідні закони і займатись реформуванням економіки держави. Нам вдалося розпочати реформи в багатьох напрямках, і ми будемо їх продовжувати. Незважаючи на те, що на минулому тижні депутати не підтримали політичну реформу, я особисто і мій уряд впевнені в тому, що альтернативи політичній реформі в державі немає. Вона повинна відбутись. Можливо, у часі це буде пізніше", - наголосив він.

Віктор Янукович зазначив, що нещодавно уряд прийняв Стратегію залучення міжнародної технічної допомоги на період до 2007 р., а також підготував пропозиції щодо подальшого українсько-американського співробітництва стосовно технічної допомоги, які були передані 8-9 квітня у Вашингтоні під час засідання україно-американської комісії з питань економічного співробітництва. "Ми сподіваємось на подальшу підтримку Агентства США з міжнародного розвитку і на конструктивну співпрацю з Україною. Я впевнений в тому, що досвід нашої співпраці допоможе найбільше використати економічний потенціал України", - підкреслив глава уряду.

США є найбільшим донором міжнародної технічної допомоги Україні. З 1997 року було зареєстровано 702 проекти американської технічної допомоги. На даний час триває реалізація близько 82 проектів на загальну суму приблизно $343 млн. За весь період співробітництва США надали Україні допомогу в обсязі понад $2 млрд. (включаючи програми Агентства США з міжнародного розвитку і Департаменту енергетики США). У 2003 році Агентством для України було виділено $85 млн. У поточному році бюджет проектів Агентства для України зменшено на 31% до $58 млн.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також