Украина и ЕС определили приоритеты сотрудничества

30.04.2004, 10:46

29 апреля в Дублине состоялось заседание Украина-Тройка ЕС на уровне министров иностранных дел. (укр.)

Делегацію України на цьому заході очолював міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. До складу делегації Трійки ЄС увійшли міністр закордонних справ Ірландії Браєн Коуен, генеральний секретар Ради ЄС, Високий представник з питань спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС Хав'єр Солана, представники Європейської комісії та МЗС Нідерландів.

Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію в ЄС у контексті його розширення, а також питання внутрішнього розвитку України.

З огляду на вступ 1 травня цього року десяти держав до ЄС К.Грищенко наголосив на важливості врегулювання ряду важливих для України проблем, зокрема, спрощення візового режиму, усунення перешкод у двосторонній торгівлі тощо.

З боку ЄС було надано позитивну оцінку результатам економічних реформ в Україні та наголошено на готовності докласти зусиль для подальшого зближення між Україною та ЄС на основі спільних європейських цінностей. Делегація Євросоюзу високо оцінила ратифікацію Україною Кіотського протоколу.

Особливу увагу було приділено пріоритетам двостороннього співробітництва на найближчу перспективу, зокрема підготовці Плану Дій Україна-ЄС, питанню надання Україні статусу країни з ринковою економікою, подальшої інтеграції України в європейські простори безпеки, енергетики, телекомунікацій.

Представники ЄС висловили готовність активізувати консультації з українською стороною щодо підготовки Плану дій з метою його підписання у ході Самміту Україна - ЄС 8 липня 2004 року.

Одним з ключових моментів дискусії стало обговорення зміцнення співробітництва між Україною та ЄС у сфері європейської та міжнародної безпеки. Сторони обмінялися думками з актуальних міжнародних питань, зокрема, шляхів зменшення напруженості в Іраку, врегулювання конфлікту на Близькому Сході, ситуації на Західних Балканах, подальших кроків для успішного вирішення Придністровського конфлікту.

Міністр Грищенко окремо зупинився на активній участі стабілізаційних та миротворчих підрозділів України у врегулюванні ситуації в Іраку та на Балканах. Сторони домовилися активізувати співробітництво з ряду міжнародних питань, у боротьбі з тероризмом, врегулюванні кризових ситуацій.

По завершенню засідання відбулася церемонія підписання Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами - членами (УПС) про приєднання Чеської Республіки, Естонської Республіки, Республіки Кіпр, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Угорської Республіки, Республіки Мальта, Республіки Польща, Республіки Словенія та Словацької Республіки до УПС та внесення змін до УПС. Зазначений документ з українського боку підписав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, з боку ЄС - міністр закордонних справ Ірландії Браєн Коуен. При цьому Ірландському головуванню було передано Заяву у зв'язку з підписанням зазначеного Протоколу.

У заяві, зокрема, зазначається, що Україна вітає приєднання до Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС (УПС) Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Угорщини, Словаччини, Словенії, Кіпру, Мальти та Чеської Республіки. Угода зобов'язує всіх членів розширеного ЄС забезпечити досягнення та виконання цілей та принципів УПС, зокрема, що стосується сприяння торгівлі, інвестиціям та гармонійним економічним відносинам між Сторонами УПС і, таким чином, робить суттєвий внесок у взаємовигідне економічне, соціальне та інше співробітництво.

Розширення ЄС, йдеться у заяві, відкриває нові можливості та породжує нові виклики для співробітництва між Україною та Європейським Союзом. У цьому зв'язку під час Ялтинського Саміту 7 жовтня 2003 року було започатковано діалог з цих питань з Європейським Союзом і його новими державами-членами. Позитивними результатами діалогу на сьогодні є домовленості щодо запровадження перехідних періодів на дію антидемпінгових розслідувань стосовно деяких чутливих груп товарів українського експорту, а також укладення угод про асиметричний порядок взаємних поїздок громадян між Україною та Польщею, Угорщиною і Литвою.

У заяві підкреслюється, що українська сторона очікує, що зазначений діалог продовжуватиметься після 1 травня 2004 року і зосереджуватиметься на наступних актуальних питаннях відносин Україна-ЄС: визнання повного ринкового статусу економіки України в рамках антидемпінгового законодавства; збільшення експортних квот української сталеливарної продукції до розширеного ЄС з урахуванням традиційних обсягів такого експорту до 10 нових держав-членів; надання Україні "соціальних" преференцій в рамках ГПС ЄС; врегулювання модальностей доступу української сільськогосподарської продукції на ринок ЄС; забезпечення значного спрощення режиму взаємних поїздок громадян між Україною та ЄС.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також