Украина рассчитывает на поддержку США

27.04.2004, 10:59

Премьер-министр Украины Виктор Янукович провел встречу со вторым заместителем Государственного секретаря США Стивеном Пайфером. (укр.)

Під час зустрічі сторони обговорили низку актуальних питань двостороннього співробітництва, зокрема щодо вступу України до СОТ, надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Глава уряду, зазначив, що Україна сподівається на більш активну підтримку її вступу до Світової організації торгівлі з боку США. Це дасть можливість поліпшити економічні показники України і більш плідно співпрацювати зі США в економічній сфері. Окрім того, за словами Віктора Януковича, українська сторона розраховує, що Сполучені Штати найближчим часом скасують обмеження щодо доступу українських товарів на американські ринки та визнають ринковий статус української економіки.

Стівен Пайфер відзначив успіхи української економіки, висловивши переконання, що "економічне зростання, яке демонструє Україна, є відображенням відповідних економічних реформ", а також висловився за найскоріше вирішення питання щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

У ході зустрічі сторони також торкнулися питання функціонування нафтопроводу Одеса-Броди. Прем'єр-міністр України наголосив на необхідності послідовних кроків у реалізації проекту та уникнення надмірної політизації цього питання. У цьому контексті акцентувалося на доцільності проведення в найближчий час зустрічі постачальників та споживачів каспійської нафти аби у стислі терміни окреслити реальні механізми наповнення трубопроводу нафтою.

Учасники зустрічі також обговорили питання внутрішньополітичної ситуації в Україні. У відповідь на висловлене Стівеном Пайфером занепокоєння щодо прозорості майбутніх президентських виборів у контексті мукачівських подій, Віктор Янукович наголосив, що Уряд зробить усе від нього залежне, щоб президентські вибори були прозорими та демократичними.

Що стосується власне подій у Мукачево, прем'єр-міністр нагадав, що відповідно до доручення Президента України Генеральна прокуратура і правоохоронні органи провадять слідчі дії. "Ми зацікавлені в якнайшвидшому завершенні слідства, за результатами якого будуть зроблені належні висновки, а винні у протиправних діях будуть притягнуті до відповідальності згідно з діючим законодавством", - підкреслив Віктор Янукович.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також