Украинская военная делегация приняла участие в соревнованиях по знаниям Права вооруженных конфликтов

14.04.2004, 10:54

Впервые в истории международных соревнований по знаниям Права вооруженных конфликтов, которое в этом году проходило в Италии, в них приняла участие украинская военная делегация. (укр.)

Курсанти Одеського інституту Сухопутних військ Збройних Сил України вперше взяли участь у Міжнародних змаганнях з Права збройних конфліктів, що відбулися у всесвітньо відомому італійському курортному містечку Сан-Ремо.

У змаганнях, що проходили на базі міжнародного інституту міжнародного права взяли участь 15 команд. До складу української збірної, яку очолював старший викладач кафедри суспільних наук полковник Олег Рябець увійшли ще три курсанти 4 курсу. Саме у такому складі команда Одеського інституту Сухопутних військ гідно представляла Збройні сили України в Міжнародному конкурсі з Міжнародного гуманітарного права ім. Ярослава Мудрого, який проводився в Україні восени минулого року.

Організатори конкурсу розподілили всіх членів національних команд на міжнародні трійки, які змагалися між собою. А перемогу святкувала команда, яка складалася з українця - курсанта Едгара Зареніна та представників Фінляндії та Ірландії.

За словами радника прем'єр-міністра Канади з юридичних питань Мішеля Бурбоньєра, який очолював оргкомітет конкурсу, високий рівень підготовки українських військових свідчить, що система військової освіти в Україні не поступається за розвитком визнаним світовим лідерам.

- Це, зокрема, стосується як знань іноземної мови, так і знань Міжнародного гуманітарного права, - зазначив Мішель Бурбоньєр.

У зв'язку із ратифікацією Україною Женевської конвенції про захист жертв війни та два Додаткових протоколи до них, наша держава взяла на себе зобов'язання щодо поширення знань з міжнародного гуманітарного права.

Виходячи із взятих нашою державою зобов'язань, у Збройних Силах України проводиться значна робота за багатьма напрямами, а у лютому 1998 року між Міністерством оборони України та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста було підписано Договір про співробітництво у галузі поширення знань про право збройних конфліктів у військовому середовищі.

З метою подальшої координації роботи між Міністерством оборони України і регіональною делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Товариством Червоного Хреста України підписано План співробітництва на 2004 рік щодо поширення і застосування знань про міжнародне гуманітарне право (право збройних конфліктів) у Збройних Силах України. Цим Планом передбачається впровадження норм міжнародного гуманітарного права у заходи бойової підготовки частин і з'єднань Збройних Сил України, у тому числі і до виконання миротворчих завдань, за допомогою проведення низки різноманітних курсів, семінарів, занять, конференцій, інтернет-конференцій тощо.

Крім того, створено спільну позаштатну робочу групу з координації роботи щодо поширення знань з міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України. До складу цієї групи увійшли представники управлінь і департаментів Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, а також регіональної делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Товариства Червоного Хреста України. Керівником позаштатної робочої групи призначено заступника начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майора Олега Сивушенка.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також