Готов ко второму чтению законопроект о транспограничном сотрудничестве

19.04.2004, 11:20

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту поддержать во втором чтении проект закона о транспограничном сотрудничестве. (укр.)

Проект розроблено з метою розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у сфері транскордонного співробітництва, а також законодавчого врегулювання питань фінансової підтримки розвитку транскордонного співробітництва.

При опрацюванні пропозицій до проекту була створена робоча група з представників Секретаріату Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерства юстиції України.

Члени робочої групи виходили передусім з того, що в минулому році було підписано Протокол N2 до Мадридської Конвенції, відповідно до якого транскордонне співробітництво переходить на рівень між територіального (тобто не тільки між сусідніми громадами або властями, що відкриває широкі можливості перед центральними регіонами).

Крім того, зважаючи на ту обставину, що термінологія Рамкової конвенції та додаткових протоколів не повністю відповідають термінології чинного законодавства України, робоча група пропонує внести окремі зміни до тексту, прийнятого у першому читанні, а саме: уточнити визначення поняття "транскордонне співробітництво" та "єврорегіон".

Народні депутати запропонували доповнити окремим пунктом прикінцеві положення у зв'язку з необхідністю врахування витрат на підтримку транскордонного співробітництва в проекті Держбюджету на 2005 рік.

Загалом із 74 зауважень та пропозицій було враховано 23, частково враховано 23, не враховано 28. Комітетом були враховані також зауваження Ради Європи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також