В Украине с визитом находится премьер-министр Нидерландов

19.04.2004, 11:27

Украина настаивает на четком ответе со стороны Европейского Союза в вопросе по предоставлению статуса страны с рыночной экономикой до заседания Совета Украина-ЕС, запланированного на 18 мая. Об этом шла речь сегодня, 19 апреля, на встрече премьер-министра Украины Виктора Януковича с его нидерландским коллегой Яном Петером Балкененде. (укр.)

"З боку Євросоюзу до України вимог немає, але питання не вирішується. Ми розраховуємо, що під час головування Нідерландів в Європейському Союзі ця проблема максимально наблизиться до вирішення", - сказав Віктор Янукович.

Разом з тим прем'єр-міністр України позитивно оцінив процес розширення ЄС, який в середньо та довгостроковій перспективі буде мати позитивне значення для України, сприятиме інтеграційним процесам. "Вирішення питання щодо надання ринкового статусу позитивно вплине на подолання небажаних для нашої держави наслідків розширення ЄС в короткостроковій перспективі. Пройде небагато часу, і ми знайдемо можливість компенсувати втрати в зв'язку зі вступом нових членів до ЄС, але важливо саме в цей час зняти питання визнання України держави з ринковою економікою", - наголосив Віктор Янукович.

У цьому зв'язку Ян Петер Балкененде пообіцяв порушити це питання перед керівництвом ЄС та сприяти під час його вирішення.

На думку прем'єр-міністрів України та Нідерландів Програма спільних дій на 2004-2006 роки між урядами обох країни буде сприяти подальшій розбудові двосторонніх відносин в галузі економіки.

Віктор Янукович та Ян Петер Балкененде позитивно оцінили стан економічного двостороннього співробітництва. Разом з тим вони зазначили, що це співробітництво ще не в повному обсязі відповідає потребам та потенційним можливостям України та Нідерландів.

У 2003 р. товарообіг збільшився на 47% ($266 млн.) і склав $827 млн. Експорт збільшився на 61% ($197 млн.) і склав $521 млн. Імпорт збільшився на 29% ($69 млн.) і склав $305 млн. Позитивне сальдо покращилося з $87 млн. (2002 р.) до $216 млн. (2003 р.).

За обсягами двосторонньої торгівлі з Україною, серед 15 країн-членів ЄС, Нідерланди утримують четверте місце після Німеччини, Італії та Великої Британії.

Обсяг нідерландських інвестицій станом на 1 січня 2004 р. дорівнює $464 млн., що складає 7,2% загальної суми прямих іноземних в економіку України.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також