Готов к принятию законопроект о ценных бумагах и фондовом рынке

20.04.2004, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по банковской деятельности рекомендует парламенту принять в первом чтении внесенный правительством проект закона о ценных бумагах и фондовом рынке. (укр.)

На засіданні Комітету зазначалося, що у порівнянні з діючим законом зазначений проект передбачає визначення обов'язкового обсягу, термінів і способів розкриття інформації про діяльність акціонерних товариств та професійних учасників ринку цінних паперів. Врегульовано питання, пов'язані з використанням істотної та/або неоприлюдненої інформації про емітента або його цінні папери, що пропонуються для відкритого продажу, яка має важливе значення для власників цінних паперів та потенційних інвесторів під час прийняття рішення про купівлю або продаж цінних паперів і спроможна значно впливати на ринкову вартість цінних паперів та розмір доходу за ними (інсайдерська інформація).

Законопроектом також передбачено вирішення проблеми законодавчого закріплення окремого контрольованого порядку допуску на фондовий ринок його професійних учасників, який відповідає загальноприйнятій міжнародній практиці.

Так, пропонується внести зміни та доповнення до статей 2 та 9 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", які передбачають здійснення ліцензування діяльності професійних учасників фондового ринку згідно з нормами спеціального законодавства, що регулює діяльність у сфері фондового ринку України, а саме, цим законопроектом та Законом "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Члени Комітету вважають, що позитивним та новим є те, що в законопроекті чітко визначається класифікація цінних паперів України, впорядковуються питання виникнення та передання прав за цінними паперами, визначаються вимоги та умови при здійснені емісії цінних паперів, реєстрації випуску цінних паперів, встановлюються вимоги до проспекту емісії та публічного розміщення цінних паперів, визначаються види та обов'язкові вимоги до здійснення професійної діяльності на фондовому ринку України, а також встановлюються єдині на території України вимоги до здійснення фондовими біржами діяльності з організації торгівлі.

Також, проектом закону законодавчо впроваджується система розкриття інформації на фондовому ринку, яка охоплює всіх його учасників, що відповідає основним вимогам, прийнятим в цивілізованих країнах світу. Чітко визначається поняття "інсайдера" та "інсайдерської інформації", а також встановлюються норми і обмеження, що регулюють використання інсайдерської інформації при укладанні договорів щодо цінних паперів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також