Президент Украины принял генсекретаря НАТО

20.04.2004, 11:16

19 апреля Президент Украины Леонид Кучма встретился с генеральным секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером. (укр.)

Президент України привітав Яапа де Хоопа Схеффера з призначенням на цю посаду, висловивши сподівання на розвиток подальшого активного співробітництва України і Північно-Атлантичного Альянсу. Також глава держави привітав генсека НАТО із приєднанням до цієї організації нових членів. "Україна завжди ставилася позитивно до розширення НАТО і вважає, що Альянс є провідною структурою колективної безпеки не тільки в Європі, а й у світі".

Особливу увагу сторони приділили питанню євроатлантичної інтеграції України. У цьому зв'язку Леонід Кучма підкреслив незмінність стратегічного курсу України, зазначивши: "Ми налаштовані йти до логічного завершення цього процесу і працюємо в цьому напрямку в міру наших сил і можливостей. Цільовим планом дій і нашими миротворчими операціями ми хочемо підкреслити, що налаштовані серйозно рухатися до НАТО".

У свою чергу Яап де Хооп Схеффер відзначив позитивні кроки України на шляху євроатлантичної інтеграції. Він зауважив, що "головне послання" візиту до України - засвідчити його особисту і від імені Альянсу "відданість ідеї стратегічного партнерства, яке у нас є з Україною". Він підкреслив, що Цільовий план дій "Україна-НАТО" на 2004 рік - є "основою для нашого партнерства і основою для нашої допомоги Україні в євроатлантичній інтеграції." "Я дійшов висновку, що цей план є доволі амбітним і має в собі все, щоб зблизити Україну і НАТО".

Було обговорено також питання миротворчої діяльності НАТО в Косові. Сторони висловили стурбованість загостренням міжетнічного протистояння у цьому регіоні.

Відбувся обмін думками щодо ситуації навколо Іраку. Генсек НАТО відзначив "величезну роль, яку відіграє Україна в багатьох країнах світу у підтриманні безпеки".

Під час розмови генеральний секретар НАТО цікавився позицією України у придністровському врегулюванні. У цьому зв'язку Президент України наголосив, що остаточне рішення з придністровського питання має бути максимально виваженим, з урахуванням інтересів усіх сторін і з збереженням територіальної цілісності Молдови.

Співрозмовники торкнулися також питання підписання Меморандуму між Україною і НАТО щодо використання стратегічної авіації України під час операцій та навчань НАТО. Яап де Хооп Схеффер висловив зацікавленість Альянсу у підписанні цього документа.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також