"Укртранснафта" готова к реализации проекта "Дружба-Адрия"

20.04.2004, 11:23

ОАО "Укртранснафта" готово в любой момент начать реализацию проекта интеграции нефтепровода "Дружба-Адрия". (укр.)

Угоду про це ВАТ "Укртранснафта" підписало в червні 2002 р. Відповідна міждержавна угода, була підписана 16 грудня 2002 р. у Загребі (Хорватія) урядами шістьох країн-учасниць: Російської Федерації, Білорусі, України, Словаччини, Угорщини та Хорватії.

Відповідно до цих угод Компанія зобов'язалась прокачувати на 1-му етапі додаткових до існуючих об'ємів 5 мільйонів тонн нафти на рік, а згодом - до 10 та 15 млн. тонн. Для транспортування додаткових 5 млн. тонн нафти в рік, що повинні надходити до хорватського глибоководного терміналу Омішаль, Компанії не потрібні додаткові інвестиції, про що свідчать результати завантаження української дільниці магістральних нафтопроводів "Дружба" протягом останніх років - вільні потужності цих магістралей становлять до 9 млн. тонн в рік. Таким чином, Компанія уже найближчим часом могла б отримувати щорічно додатково 122,8 млн. грн.

Особливістю цього проекту є гарантоване надання вищезгаданих обсягів з боку російської сторони - власника нафтових ресурсів, та забезпечення вільних потужностей нафтопроводів з боку інших сторін проекту - Білорусії, України, Словаччини, Угорщини, Хорватії. При цьому на додаткові обсяги застосовується пільговий тариф - $0,64 за транспортування 1 тонни нафти на 100 кілометрів, який є дещо нижчим, порівняно з існуючими.

Відкрите акціонерне товариство "Укртранснафта" вважає участь у проекті створення нового трансєвропейського маршруту транспортування нафти "Дружба-Адрія" вдалим прикладом взаємовигідного міжнародного співробітництва у нафтовій галузі. Його також високо оцінив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко під час свого візиту до Хорватії, зазначивши, що "найважливіше у цьому проекті, якщо він буде реалізований, це зміцнення ролі України як важливої транзитної держави".
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також