"Укргазвыдобування" ликвидирует последствия аварии на скважине в Полтавской области

22.04.2004, 15:14

В ночь с 21 на 22 апреля на скважине N111 Куличихинского нефтегазоконденсатного месторождения недалеко от с. Большие Будищи Гадяцкого района Полтавской области вследствие кражи газового конденсата возник пожар. (укр.)

Проведене спеціальними службами розслідування показало, що з метою несанкціонованого відбору газового конденсату було розібране з'єднання на газопроводі неподалік свердловини, в результаті чого, вогнем зайнялась і сама свердловина.

На місці аварії зараз знаходяться аварійна бригада ГПУ "Полтавагазвидобування", воєнізований аварійно-рятувальний підрозділ "Лікво", а також пожежна частина УВС і підрозділи МЧС. Роботи з ліквідації аварії почалися вже за годину після її виявлення. З метою координації рятувальних робіт на місце аварії виїхав Генеральний директор ДК "Укргазвидобування" Євген Бакулін.

Наразі на місці аварії сформований штаб, розроблені основний та запасний плани рятувальних робіт. Головною метою здійснюваних заходів є збереження прибуткової свердловини та забезпечення можливості для відновлення її експлуатації після робіт по ліквідації аварії та реконструкції свердловини.

ДК "Укргазвидобування" та ГПУ "Полтавагазвидобування" неодноразово звертали увагу представників місцевих правоохоронних органів на постійні випадки розкрадання природних ресурсів та державного майна. В Полтавській області знаходяться три підприємства НАК "Нафтогаз України", що займаються видобуванням газу, газового конденсату та нафти, і періодично піддаються нападам з боку злочинних угрупувань. Проте, достатніх заходів для забезпечення надійної охорони об'єктів з боку місцевої влади вжито не було.

Неодноразові розслідування випадків розкрадання газу та газового конденсату показали, що крадіжки здійснюються організованими злочинними угрупованнями на постійній основі із застосуванням спеціальних приладів. Протиправні дії по розкраданню та подальшому продажу викраденого газового конденсату часто здійснюються за потурання з боку представників органів внутрішніх справ населених пунктів Полтавської області. За умови бездіяльності правоохоронних органів у Полтавський області подібна аварія на газоконденсатному родовищі не могла не статися. У зв'язку з цим НАК "Нафтогаз України" ініціював внесення змін та доповнень до діючого законодавства щодо посилення відповідальності за пошкодження об'єктів видобування природного газу, а також місцевих органів влади за порушення охоронних зон місцевими мешканцями.

Свердловина N111 знаходиться в експлуатації з вересня 1998 р., підключена до УКПГ Куличиха. Дебіт газу по свердловині складає 160 тис. куб. метрів на добу природного газу та 35 тон газового конденсату. Глибина свердловини сягає понад 4 тис. метрів. За результатами попередніх обстежень технічного стану свердловини жодних проблем виявлено не було.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також