Второй энергоблок ХАЭС будет запущен своевременно

24.04.2004, 13:14

Министр топлива и энергетики, президент НАЭК "Энергоатом" Сергей Тулуб уверен, что второй блок Хмельницкой АЭС будет сдан своевременно. (укр.)

"Стан підготовки до пуску другого енергоблоку Хмельницької АЕС свідчить про дотримання графіків будівництва та можливість своєчасного пуску енергоблоку". Такими словами розпочав 23 квітня 2004 року виїзну нараду на Хмельницькій АЕС Міністр палива на енергетики України - президент НАЕК "Енергоатом" Сергій Тулуб. Нарада відбулася після ознайомлення з ходом робіт безпосередньо на будівельному майданчику. За словами Міністра, тепер все залежить від фаховості, вміння та виконавчої дисципліни будівельників.

"Складові виробничої програми, які сьогодні виконуються та перевиконуються, дають всі підстави з впевненістю дивитися у завтрашній день, а саме - здати в експлуатацію 2-й блок на ХАЕС та розпочати роботи на 3-му", - підкреслив С. Тулуб.

Міністр висловив сподівання, що третій енергоблок будуватиметься швидше за другий, враховуючи існуючі нові стандарти будівництва, якими керується НАЕК "Енергоатом".

Водночас С. Тулуб звернув увагу на проблеми та комплекс невирішених питань, які між тим, не впливають на експлуатаційні можливості та безпеку енергоблоку N2.

Міністр зазначив, що проблема фінансування Х2/Р4 зрушилася з місця, головним чином, після наради під головуванням Президента України Л.Кучми на Рівненської АЕС. За словами С. Тулуба, уряд також виконав своє обіцяння, в результаті чого із спеціального фонду фінансування добудови другого енергоблоку на Хмельницькій АЕС та 4-го на Рівненській АЕС до компанії "Енергоатом" надійшло майже 150 млн. грн., які вже ефективно використовуються. Крім того надійшли кошти від розміщення облігацій "Енергоатому" у розмірі майже 400 млн. грн. коштів, з них на сьогодні використано близько 30 млн. грн.

С. Тулуб зазначив, що завдяки нещодавньому підвищенню тарифу атомної енергії майже на 6,2% успішно виконується програма модернізації та підвищення безпеки АЕС в частині фінансування. Стала можливою і закупівля свіжого ядерного палива, якісного та у більших обсягах. Зокрема протягом 2004 року на ЗАЕС здійснено одну та заплановано ще дві поставки нового модернізованого ядерного палива. Також компанією "Енергоатом" профінансовано на 7,4 млн. грн. програму будівництва об'єктів соціального призначення у 30-кілометровій зоні.

Міністр доручив вести постійний моніторинг виконаних робіт по соціальній сфері та контроль за використанням коштів. У ході наради було зазначено, що на будівництво соціальних об'єктів заплановане фінансування у розмірі 125,5 млн. грн., з них 106,6 - на ХАЕС.

С. Тулуб відзначив роботу фахівців Запорізької та Південно-Української АЕС, виробничого підприємства "Атомремонтсервіс", які долучилися до будівництва ХАЕС-2.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також