Состоялись переговоры глав правительств Украины и Турции

03.04.2004, 12:16

Украина и Турция имеют большой потенциал для значительного улучшения двустороннего сотрудничества в торгово-экономической сфере. (укр.)

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович та прем'єр-міністр Республіки Туреччина Реджеп Эрдоган вважають, що Україна та Туреччина мають значний потенціал для подальшого розширення спектру двосторонніх відносин з метою збільшення товарообігу та реалізації спільних проектів у сферах стратегічного значення.

Таку спільну думку глави урядів України та Туреччини Віктор Янукович та Реджеп Ердоган висловили під час двосторонньої зустрічі, яка відбулася у п'ятницю в Києві в ході офіційного візиту турецького прем'єр-міністра в Україну.

"Ми задоволені досягнутим рівнем відносин з Туреччиною, але я переконаний, що у нас є великий потенціал для їх подальшого розширення, збільшення товарообігу", - сказав глава українського уряду.

Інструментом, який буде сприяти досягненню поставленої мети, Віктор Янукович назвав міжурядову групу, в рамках якої працюють і окремі робочі групи. В якості прикладу він назвав нещодавно створену групу, яка опікується виключно питанням співробітництва у металургійній галузі.

Прем'єр-міністр Туреччини також вважає, що "дружба України та Туреччини прогресує". "Приємно бачити, що наші відносини інтенсифікуються", - підкреслив він.

Реджеп Ердоган підтримав думку українського Прем'єра щодо необхідності збільшення товарообігу. "Ця цифра не повинна складати 1,3 млрд. доларів США, її необхідно збільшити, робити кроки до такого росту: ми (Україна та Туреччина) знаходимось тільки на відстані одного польоту, який триває 3 години", - наголосив він.

Саме тому, зазначив прем'єр-міністр Туреччини , що саме з цією метою до складу делегації увійшли представники ділових кіл.

Віктор Янукович підкреслив, що бізнес-форум, який пройде у п'ятницю у Києві та попередній, який відбувся у Стамбулі, будуть сприяти обізнаності двох сторін та руху інвестицій.

Глава українського Уряду висловив сподівання, що Туреччина буде партнером України у питаннях вступу у Світову організацію торгівлі, євроатлантичної інтеграції. "Туреччина всіляко підтримує Україну в її інтеграції на Захід", - запевнив Реджеп Ердоган.

Турецька сторона також підтримала пропозицію України щодо можливої реалізації спільних проектів по відбудові повоєнного Іраку. "Відносини між нашими країнами охоплюють спектр від енергетики до культури, і є визначальними в євразійському регіоні. І питання Іраку може бути внесене в порядок денний: ми можемо здійснити спільні проекти", - сказав прем'єр-міністр Туреччини.

В ході зустрічі співрозмовник обговорили питання спільної боротьби з тероризмом та необхідності обміну оперативною інформацією.

Глава турецького уряду звернувся з проханням до свого колеги надати підтримку в питанні візової політики, зокрема, по відношенню щодо турецьких водіїв, які здійснюють транзитні перевезення українською територією. "Зміни у цій сфері також збільшать кількість туристів двох країн", - додав він. Разом з тим, він висловив занепокоєння у зв'язку з нелегальною міграцією.

Реджеп Ердоган також висловився за необхідність реалізації спільних кроків у сфері енергетики, зокрема, атомної, та в питанні охорони навколишнього середовища. Прем'єр-міністр Туреччини висловив задоволення з приводу співпраці України з робочою групою з питання охорони Чорного моря.

Він запросив українську сторону до співпраці над встановленням нової системи проходження Босфором нафтоналивними танкерами, які створюють велику небезпеку довколишньому середовищу.

Віктор Янукович висловився за необхідність визнання сертифікатів відповідності, що буде сприяти значному покращенню торгівельно-економічних відносин і назвав угоду про зону вільної торгівлі реальним і перспективним проектом.

По завершенню зустрічі були підписані двосторонні документи, зокрема, Спільний план дій між Кабінетом Міністрів України та урядом Туреччини з розширеного співробітництва, Протокол про обмін ратифікаційними грамотами та Генеральна рамкова угода між ВАТ "Укрексімбанком" та Експортно-кредитним банком Туреччини.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також