Разработан законопроект об Общегосударственной комплексной программе развития высоких наукоемких технологий

07.04.2004, 11:09

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту принять за основу правительственный проект закона о Общегосударственной комплексной программе развития высоких наукоемких технологий. (укр.)

Програма спрямована на запровадження моделі сталого економічного зростання вітчизняних підприємств шляхом удосконалення структури їх основного капіталу та інтенсивного інвестування високотехнологічного виробництва.

Основними її завданнями є збільшення асигнувань і концентрація фінансових, матеріальних та інтелектуальних ресурсів для проведення прикладних наукових досліджень, здійснення науково-технічних розробок, спрямованих на створення і розвиток високотехнологічних виробництв, створення принципово нових видів продукції та технологій, а також сприятливих умов для розроблення і впровадження наукоємних технологій.

На думку членів Комітету, у представленому проекті не визначено замовників і виконавців, наведено орієнтовний обсяг бюджетного фінансування робіт лише на першому етапі.

Народні депутати вважають, що слід посилити відповідність структури та змісту Загальнодержавної комплексної програми загальноприйнятим нормам формування державних програм як сукупності заходів і механізмів їх виконання, що здійснюються з використанням коштів державного бюджету. Особливу увагу при цьому слід звернути на обґрунтування й визначення напрямків програми та висвітленням специфіки комплексності підходів, етапності їх реалізації, затвердженням концентрації фінансових, матеріально-технічних, інших ресурсів для першочергових (базових) питань, наведенням всіх складових процесу розробки, експертизи, реалізації та обліку цільових проектів, контролю за їх виконанням.

Разом з тим, на думку народних депутатів, представлений документ містить достатньо конструктивних положень, які можуть стати основою для його вдосконалення.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також