Словакия поддержит Украину во вступлении в ЕС

10.07.2004, 14:51

Министр экономики Словацкой Республики Павол Руско пожелал Украине терпения и пообещал, что Словакия будет поддерживать Украину во вступлении в ЕС и получении статуса страны с рыночной экономикой. (укр.)

Темою зустрічі міністра економіки та з питань європейської інтеграції України Миколи Деркача з віце-прем'єр-міністром, міністром економіки Словацької Республіки Паволом Руско, що відбулася 9 липня у Києві, стало торговельно-економічне співробітництво між двома країнами.

За підсумками 2003-го та перших 4-х місяців 2004-го років спостерігається позитивна динаміка у двосторонній торгівлі між Україною і Словаччиною. Перспективи та закріплення цих тенденцій, розвиток двосторонніх економічних відносин залежатимуть у тому числі і від врегулювання економічних відносин Україна - ЄС. У зв'язку з цим, Павол Руско побажав Україні терпіння і пообіцяв, що Словаччина підтримуватиме Україну у вступі до ЄС та набутті статусу країни з ринковою економікою.

Міністри двох країн обговорили також питання організації та строки проведення (осінь поточного року) 11-го засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва між Україною і Словацькою Республікою, а ще висловили прагнення парафувати Угоду про двостороннє торговельно-економічне співробітництво.

На думку сторін, 11-те засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва надасть можливість підбити перші підсумки двосторонньої співпраці в умовах членства Словаччини в ЄС, визначити актуальні напрямки та можливості економічного діалогу, включаючи перегляд і узгодження відомствами країн тих договорів і угод, які за домовленістю сторін втратили чинність або мають бути переглянуті.

Під час зустрічі було підняте питання добудови Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд. Павол Руско повідомив, що словацька сторона визначається з вибором партнера і уже в серпні ц.р. буде прийняте остаточне рішення.

Довідка. Зовнішньоторговельний обіг товарами між Україною та Словацькою Республікою за 2003р. склав 489,688 млн. дол. США, що на 14,8 відсотка більше, ніж за 2002р.

Протягом січня-квітня 2004р. продовжувались позитивні тенденції росту товарообігу між Україною і Словацькою Республікою. Загальний зовнішньоторговельний обіг товарами і послугами за 4-и місяці 2004р., згідно з даними Держмитслужби України, склав 229,312 млн. дол. США, що на 40 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року.

Обсяги імпорту словацьких товарів в Україну зросли на 21% і склали 65,534 млн. дол. США.

Випереджувальними темпами зростали обсяги експорту українських товарів до СР - 42,6% і склали в абсолютному виразі 121,478 млн. дол. США (руди і концентрати залізні (21,3%), вугілля кам'яне (5,6%), алюміній необроблений (4,0%), лісоматеріали необроблені (2,7%), електроенергія (2,3%)).
Инф. пресс-службы министра экономики и по вопросам европейской интеграции Украины.

Читайте також