ВБ предоставил $32 млн. для модернизации системы госстатистики в Украине

16.07.2004, 12:55

15 июля в Киеве подписано Соглашение между Всемирным банком и правительством Украины о финансировании проекта "Развитие системы государственной статистики для мониторинга социально-экономических преобразований". (укр.)

Угоду підписали Перший віце-прем'єр-міністр, Міністр фінансів України Микола Азаров і Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Лука Барбоне.

Реформування державної статистики у відповідності з міжнародними стандартами є надзвичайно важливим і актуальним для України. Його реалізація допоможе задовольнити потреби всіх користувачів - урядових установ, бізнесу, громадських організацій, громадян - у якісній статистичній інформації щодо соціально-економічного розвитку країни та її областей.

На сьогодні без статистичних відомостей неможливо здійснювати ефективне державне управління, проводити необхідні реформи, розвивати міжнародні відносини та приватний бізнес. Тому одним із головних пріоритетів у діяльності органів державної статистики має стати максимальне наближення національної статистики до міжнародних стандартів, зазначив Микола Азаров. На його переконання, цей Проект важливий як для України, так і для всієї міжнародної спільноти.

Ще один напрямок розвитку національної статистики - це сучасні технології збору статистичних відомостей. За останні роки державна статистика зрушила у напрямку запровадження сучасних міжнародних статистичних методів. Було створено нову статистичну систему, яка значною мірою відповідає потребам ринкової економіки. Утім, завдання, що стоять перед Урядом країни на сучасному етапі, і ті, які необхідно буде вирішувати у середньостроковій та довгостроковій перспективі, диктують нові вимоги до подальшого розвитку статистики. Зокрема, це стосується запровадження новітніх моделей прогнозування покращення економіки, необхідних для стратегічного планування розвитку країни.

Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила позику у сумі 32 мільйонів доларів, а сплату податків у сумі 5,94 млн. гривень бере на себе Україна, як друга сторона фінансування проекту. Проектом передбачено надання спеціальної інвестиційної позики у рамках загальної програми. Основні витрати проекту пов'язані із закупівлею комп'ютерного обладнання, програмного забезпечення, навчання спеціалістів, консультативною допомогою. Учасниками і розпорядниками проекту визначені: Міністерство фінансів України, Державний комітет статистики України, Національний банк України, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України. Проект планується завершити до 30 червня 2009 року, використання коштів позики - до 31 грудня 2009 року.
Инф. пресс-центра Министерства финансов Украины.

Читайте також