Министр иностранных дел Украины находится с официальным визитом в Китае

03.07.2004, 11:55

Министр иностранных дел Украины Константин Грищенко находится в Китае с официальным визитом, который продлится до 7 июля. Визит главы внешнеполитического ведомства в КНР осуществляется по приглашению его китайского коллеги Ли Чжаосина. (укр.)

Офіційний візит Костянтина Грищенка до КНР розпочався з відвідання Шанхаю. В ході перебування у цьому місті, яке вважається економічною столицею КНР, є крупним торговельним та індустріальним центром, глава зовнішньополітичного відомства України зустрівся з віце-мером Шанхаю Тан Денцзє.

Т. Денцзє високо оцінив перший візит К. Грищенка до Китаю на посаді Міністра закордонних справ України, висловивши при цьому сподівання, що він стане вагомим етапом у розвитку українсько-китайських відносин. Він окремо висловив вдячність за підтримку Україною кандидатури Шанхаю на проведення Всесвітньої виставки ЕХРО 2010.

В свою чергу К. Грищенко наголосив на успішному розвитку українсько-китайських взаємин, оцінивши як перспективні такі напрями співпраці, як взаємодія у сфері високих технологій, авіабудування, розвиток гуманітарної і культурно-освітньої сфери. Водночас він зазначив, що обсяг товарообігу між двома країнами, хоча й має тенденцію до зростання, поки не відповідає потенціалу двостороннього співробітництва. Міністр підкреслив важливість розвитку українсько-китайської міжрегіональної співпраці, розширення прямих контактів між суб'єктами підприємницької діяльності двох держав. Він передав Т. Денцзє запрошення мерії Дніпропетровська здійснити візит в Україну для подальшого розвитку контактів між українським і китайським містами.

В рамках шанхайської програми візиту К. Грищенко ознайомився з роботою Шанхайської Фондової Біржі, а також відвідав новий район м. Шанхай Пудун, де провів зустріч з місцевим керівництвом.

В Шанхаї відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо участі України у Шанхайському міжнародному ярмарку EXPO-2010. Цей документ, яким передбачається надання сприяння з боку КНР участі України у Всесвітній виставці ЕХРО 2010, підписали Надзвичайний і Повноважний Посол України в КНР Сергій Камишев та заступник керівника Бюро з координації проведення Шанхайського міжнародного ярмарку ЕХРО 2010 Чжун Єнчунь.

Україна стала першою державою, яка уклала із оргкомітетом ЕХРО 2010 подібний документ, і може розраховувати на надання суттєвої фінансової підтримки з метою презентації свого господарського потенціалу на всесвітньому міжнародному ярмарку, що відбудеться у Шанхаї.

Міністр закордонних справ України також відвідає міста Хачжоу та Сіань.
По материалам пресс-службы МИД Украины.

Читайте також