Результаты визита В. Януковича в Москву

03.07.2004, 11:55

По результатам 10-го заседания украинско-российской комиссии по сотрудничеству, которое проходило в Москве, подписаны три межправительственных документа. (укр.)

Глави уряду Росії й України Михайло Фрадков і Віктор Янукович підписали протокол Х засідання змішаної російсько-української комісії зі співпраці. У цьому протоколі вказується на необхідність удосконалення механізмів роботи комісії та якості підготовки документів. Називається дата наступного (ХI) засідання комісії, яке відбудеться у грудні 2004 - січні 2005 року у Києві.

Також було підписано протокол-угоду на 2005 рік про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу територією України від 4 жовтня 2001 року.

Протокол, що передбачає збільшення транзиту природного газу до 112 млрд. кубометрів порівняно зi 110 млрд. в нинішньому році, підписали глава НАК "Нафтогаз України", перший заступник міністра палива i енергетики Юрій Бойко i міністр промисловості i енергетики РФ Віктор Христенко в присутності глав урядiв двох країн..

Як зазначив Юрій Бойко, умови транзиту збережені, зокрема, вартість транзиту становить $1,09 за 1000 кубометрів на 100 км i вартість газу - $50 за 1000 кубометрів.

Також було підписано протокол про ухвалення методики визначення обсягу участі Російської Федерації у розвитку соціально-економічної сфери Севастополя та інших населених пунктів, у яких дислокуються військові формування Чорноморського флоту.

Цей протокол пiдписали в присутностi глав урядiв двох країн заступник секретаря РНБО України Василь Роговий i мiнiстр промисловостi i енергетики РФ Вiктор Христенко.

Протокол передбачає пропорцiйне фiнансування соцiально-економiчного розвитку цих мiст з боку України i Росiї, а також реструктуризацiю заборгованостi росiйської сторони.

Також Росiї i Українi вдалося просунутися з питання пiдписання угоди про транзит росiйської нафти по українськiй територiї. Про це повiдомив пiсля закiнчення засiдання комiсiї прем'єр-мiнiстр РФ Михайло Фрадков.

"Проведено дуже велику роботу, пов'язану з визначенням балансiв, експортерiв, постачальникiв i споживачiв", - сказав Михайло Фрадков. За його словами, перед пiдписанням угоди залишилося уточнити деякi деталi.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також