Глава МИД Украины встретился со своим китайским коллегой

05.07.2004, 13:33

В рамках официального визита внешнеполитического ведомства Украины Константина Грищенко в Китайскую Народную Республику состоялись переговоры между делегациями министерств иностранных дел Украины и Китая. (укр.)

На початку переговорів Міністр закордонних справ України передав своєму китайському колезі Лі Чжаосіну особисте послання Президента України Леоніда Кучми на адресу Голови Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао.

У листі глави української держави наголошується, що з часу встановлення дипломатичних відносин між Україною та КНР розвиток конструктивного партнерства між двома державами став одним з головних пріоритетів зовнішньої політики України. Президент України висловив вдячність Х. Цзіньтао за особистий вагомий внесок у справу розбудови стосунків дружби, взаєморозуміння та співпраці між Україною та Китаєм.

У листі Президента України до Голови Китайської Народної Республіки міститься запрошення здійснити офіційний візит в Україну у зручний для нього час.

В рамках переговорів делегацій України та Китаю було обговорено широкий спектр питань двостороннього співробітництва та актуальної міжнародної проблематики.

Глава зовнішньополітичного відомств Китаю Лі Чжаосін підкреслив, що Україна має важливе значення для Китаю як держава із величезним економічним та науково-технічним потенціалом та висловив задоволення високим рівнем розвитку китайсько-українських двосторонніх відносин.

Міністр закордонних справ КНР висловив вдячність за принципову підтримку Китаю з боку України на міжнародній арені, зокрема в рамках міжнародних організацій. Л.Чжаосін запевнив К. Грищенка, що Китай і надалі підтримуватиме суверенітет та територіальну цілісність України, поважаючи втілювану нею внутрішню та зовнішню політику, а також сприятиме зміцненню ролі України на міжнародній арені.

В ході переговорів китайська сторона висловилася за якомога швидше набуття Україною членства в СОТ. Співрозмовники погодилися щодо важливості інтенсифікації переговорного процесу стосовно укладення двосторонньої Угоди про взаємний доступ на ринки товарів та послуг.

Сторони дали позитивну оцінку динаміці розвитку торговельно-економічного співробітництва, із задоволенням відзначивши рекордне зростання обсягів українсько-китайської торгівлі, які у минулому році сягнули 2 млрд. 100 млн. дол. США, а за п'ять місяців ц.р. уже становлять понад 900 млн. дол. США.

В контексті активізації українсько-китайського співробітництва глава зовнішньополітичного відомства Китаю запропонував розширити співпрацю в інвестиційній та комунікаційній сферах, в галузі легкої промисловості та у виробництві побутової техніки. Китайською стороною також було висловлено намір посилити співпрацю з Україною у сфері нових та високих технологій, транспортного авіабудування, космічній галузі, а також у виробництві нових матеріалів.

Китайська сторона виявила зацікавленість до співпраці у сфері металургії та кораблебудування. У цьому зв'язку українською стороною було порушене питання щодо збереження традиційного ринку експорту продукції української металургії.

Обговорюючи питання розвитку регіонального співробітництва, китайською стороною було висловлено підтримку прагненню українських підприємств і компаній залучитись до участі у програмах освоєння західних районів Китаю.

Глави зовнішньополітичних відомств двох країн погодились щодо важливості розширення гуманітарного співробітництва, активізації міжрегіональної взаємодії, а також міжпарламентських зв'язків та розвитку співпраці між неурядовими організаціями. Міністри закордонних справ України та Китаю також підтримали розширення взаємодії у сфері освіти, зокрема шляхом збільшення кількості студентів для навчання в двох країнах.

Співрозмовники обговорили питання, пов'язані із захистом прав та інтересів громадян двох країн на території одна одної, відзначивши необхідність активізації діалогу в консульсько-правовій сфері шляхом регулярних консультацій. При цьому Міністр закордонних справ України запропонував главі китайського МЗС укласти двосторонню угоду про прийом і передачу осіб на кордоні (реадмісію).

В ході переговорів К. Грищенко висловив задоволення роботою Міжурядової українсько-китайської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, наголосивши на необхідності активізації роботи на гуманітарному напрямі. Міністр закордонних справ України запропонував китайській стороні укласти новий масштабний політичний договір про принципи відносин між Україною та КНР у 21 столітті.

Обговорюючи актуальні міжнародні проблеми, Міністри закордонних справ двох країн відзначили співпадіння позицій з багатьох питань сучасного міжнародного життя. Сторони обмінялися думками щодо ситуації на Близькому Сході, Корейському півострові, в Іраку, Афганістані, а також обговорили комплекс питань, пов'язаних з діяльністю Шанхайської організації співробітництва. К. Грищенко підкреслив, що Україна готова до проведення з Китаєм двосторонніх консультацій з таких глобальних питань, як роззброєння, нерозповсюдження ядерної зброї та зброї масового знищення, боротьби з незаконною торгівлею наркотиками.

Міністр закордонних справ Китаю Л. Чжаосін прийняв запрошення Міністра закордонних справ України К. Грищенка відвідати Україну з офіційним візитом.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також