Завершилась ротация украинских миротворцев в составе батальона "УкрПолбат"

10.08.2004, 13:16

Завершена очередная ротация национальной составляющей совместного украинско-польского миротворческого батальона "УкрПолбат", который выполняет задание в составе многонациональной бригады "East" сил КФОР в Косово. (укр.)

9 серпня завершилася чергова ротація національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної бригади "East" сил КФОР у Косовому. В цей день літаком Іл-18 до львівського аеропорту "Скнилів" було доставлено останню групу українських миротворців - 80 чоловік.

Сьогодні, 10 серпня, особовий склад нової ротації "УкрПолбату" приступив до самостійного виконання миротворчих завдань. Командиром нового складу національної частини спільного українсько-польського миротворчого батальйону призначено підполковника Сергія Карнаушенка, для якого це вже третя миротворча місія у Косовому.

Варто зазначити, що протягом останніх шести місяців на території Центру підготовки миротворців Яворівського загальновійськового полігону тривала інтенсивна підготовка 248 майбутніх українських миротворців. Тактико-спеціальні заняття проходили в умовах наближених до реальної обстановки, за сучасними натівськими стандартами. Офіцери, прапорщики, військовослужбовці служби за контрактом навчалися приймати самостійні рішення під час розміщення на території зони відповідальності і проводити миротворчі операції під егідою сил КФОР. Крім того, майбутні миротворці відшліфовували свої професійні навички під час навчань "Кленова арка-2004" та "Співдружність - 2004".

Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" (1-й окремий спеціальний батальйон ЗС України) виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "East" сил КФОР з 1 вересня 1999 року. Базові табори української частини "УкрПолбату" розташовано на території муніципалітету Штрпце в населених пунктах Брезовіца (табір "Бреза") та Рака (табір "Золотий лев").

В межах Програми "Свобода пересування", яку реалізує у Косовому штаб сил КФОР, наші військовослужбовці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви та школи, проводять конвої з сербським населенням через зону мешкання албанців, запобігають незаконному перевезенню зброї, вибухових речовин та наркотиків.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також