Украинские верификаторы проверяют военные объекты в Болгарии

11.08.2004, 11:22

Две группы украинских верификаторов начали инспекцию по Договору об открытом небе и Договору об обычных вооруженных силах в Европе на территории Республики Болгария. (укр.)

10 серпня одразу дві групи українських верифікаторів розпочали інспектування території Республіки Болгарія в рамках Договору про Відкрите небо та Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Зокрема, перша група українських інспекторів на чолі із начальником відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Федором Цимбалюком здійснить спостережний політ на літаку ескадрильї "Блакитна стежа" Ан-30Б над зазначеними районами Болгарії.

Це дев'ятий спостережний політ в цьому році, який проводять представники верифікаційної структури нашої держави над територією країн-членів Договору з Відкритого неба.

Друга група українських інспекторів, яку очолює начальник відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України підполковник Андрій Гудзь, проведе інспекцію двох об'єктів контролю на території цієї країни в рамках Договору про звичайні збройні сили у Європі.

Загалом, це вже 17-а інспекція українських верифікаторів країн-учасниць Договору ЗЗСЄ у 2004-2005 інспекційному році, який традиційно розпочався 17 березня. У нинішньому інспекційному році активна квота України за Договором про ЗЗСЄ складає 23 інспекції, а пасивна - 16 інспекцій.

Інспекції триватимуть до 13 серпня.

Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще дві країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив у дію.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, систем озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також