Украинский десантный корабль "Кировоград" примет участие в учениях "Blackseafor"

05.08.2004, 12:07

Средний десантный корабль "Кировоград" будет представлять Военно-Морские Силы Вооруженных Сил Украины в четвертой активации Совместной черноморской группы военно-морского сотрудничества "Blackseafor", которая начинается в грузинском порту Поти. (укр.)

5 серпня у грузинському порту Поті розпочинається четверта активація Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor".

Проведення четвертої активації "Blackseafor" складатиметься з двох фаз. В ході першої фази, яка триватиме з 5 до 27 серпня і проходитиме у східній частині Чорного моря, крім грузинського порту Поті, кораблі "Blackseafor" відвідають із триденними візитами порти країн-учасниць цього багатонаціонального військово-морського з'єднання. Зокрема, російський порт Новоросійськ 17-19 серпня та український порт Севастополь 25-27 серпня.

На переході морем екіпажі кораблів з'єднання проведуть навчання і спільні тренування з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової і протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю і людині, що опинилась за бортом. Також болгарські, грузинські, російські, румунські, турецькі та українські військові моряки відпрацюють дії у складі багатонаціонального штабу.

Головну увагу під час першої фази цьогорічної активації буде приділено практичному застосуванню нової підконцепції "Blackseafor" під назвою "Захисні операції проти тероризму".

Військово-Морські Сили Збройних Сил України у першій фазі четвертої активації "Blackseafor" представлятиме середній десантний корабель "Кіровоград". Крім того, для забезпечення проведення першої фази цьогорічної активації в територіальних водах України і на період перебування кораблів з'єднання у порту Севастополь заплановано також виділити морський тральщик "Черкаси" і рятувальний буксир "Кременець".

Другу фазу четвертої активації "Blackseafor" планується провести у квітні 2005 року у східній частині Чорного моря з відвідуванням портів Стамбул (Туреччина), Варна (Болгарія) і Констанца (Румунія). Під час другої фази заплановано проведення навчання за темою "Надання допомоги підводному човну, що зазнав лиха", а також участь кораблів у навчанні військово-морських сил чорноморських країн "Чорноморське партнерство - 2005".

Довідка. Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.

Командувач "Blackseafor" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. Минулого року це був представник військово-морських сил Болгарії. Цього року здійснювати командування Чорноморською групою військово-морського співробітництва буде представник Військово-Морських Сил Грузії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також