Началась ротация украинских миротворцев в Ираке

25.09.2004, 11:38

22 сентября началась ротация Украинского миротворческого контингента в составе Многонациональных сил в Республике Ирак. (укр.)

Військовослужбовці 7-ої окремої механізованої бригади (омбр) Збройних Сил України замінять своїх колег з 6-ої омбр у зоні відповідальності українських миротворців в іракській провінції Васіт.

Передислокацію особового складу 7-ої омбр з України до Іраку планується здійснити до кінця жовтня 25-ма рейсами літаків Іл-76МД Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія".

Також морським шляхом відправлено 43 одиниці бойової і спеціальної техніки, зокрема 31 бронетранспортер БТР-80 та 50 контейнерів з військово-технічним майном. Додаткові бронетранспортери, які пройшли капітальний ремонт, замінять в українському з'єднані автомобільну техніку, що сприятиме підвищенню рівня захищеності особового складу під час виконання завдань.

А напередодні під час урочистих проводів миротворців 7-ої омбр, згідно військової традиції, особовому складу бригади було вручено Бойовий прапор.

У заході взяли участь командувач військ Південного оперативного командування генерал-лейтенант Григорій Педченко, голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, ветерани Збройних Сил. Також на успішне виконання завдань в Іраку українських військовослужбовців благословив ректор Одеської духовної семінарії архімандрит Євлогій.

6-та окрема механізована бригада (омбр) Збройних Сил України розпочала виконання своїх миротворчих завдань в Республіці Ірак 19 лютого 2004 року.

Станом на початок вересня 2004 року військовослужбовці 6-ої омбр, яка входить до складу багатонаціональної дивізії "Центр-Південь", виконували завдання з підтримання миру та стабільності в зоні відповідальності на території провінції Васіт. Зокрема, здійснювали розмінування та знищення вибухонебезпечних предметів, охорону важливих об'єктів, супроводжували гуманітарні вантажі та колони з пальним, несли службу на блок-постах, проводили патрулювання у населених пунктах. Також українські миротворці надали допомогу Тимчасовій Коаліційній Адміністрації Іраку у відновленні роботи органів цивільної влади й налагодженні соціальної інфраструктури.

Крім того, особовий склад 6-ої омбр спільно з іракською прикордонною поліцією здійснював контроль за 142-кілометровою ділянкою ірано-іракського кордону, брав участь у виявленні та знищенні терористичних злочинних угруповань та організацій, надавав допомогу у розробці та затвердженні законодавства, яке б забезпечувало дотримання всіх прав місцевого населення та підтримку внутрішньої безпеки, надавав підтримку у реабілітації постраждалого цивільного населення та біженців тощо.

Українськими миротворцями було проведено 446 конвоїв (з них - 185 за межами зони відповідальності), організовано 6273 патрулі (з них - 3128 за межами базових таборів), виставлено 1.018 блок-постів.

Силами українських військовослужбовців на території базового табору було створено Центр підготовки кадрів для національної гвардії Іраку та прикордонної поліції. На даний момент фахівцями українського миротворчого з'єднання організовано та здійснюється підготовка особового складу силових структур Іраку, а також їх всебічне забезпечення. З моменту прийняття зони відповідальності на створеній навчальній базі для підрозділів національної гвардії Іраку за спеціальною програмою підготовлено 48 чоловік, за звичайною - 435 чоловік. Також відповідний курс навчання проведено з 192 воїнами прикордонної поліції. За окремим планом пройшло підготовку 48 представників батальйону спеціального призначення місцевої поліції.

Відділом взаємодії 6-ї омбр ретельно було вивчено соціально-економічну обстановку в регіоні. Для покращення життя місцевого населення та відновлення інфраструктури провінції було розроблено та реалізовано 113 соціально важливих проектів на загальну суму понад 5 млн. 800 тис. американських доларів. Проектами було охоплено 33 населених пункти та форти на ірано-іракському кордоні. Завдяки такому обсягу робіт щомісячно створювалося понад 3 тисячі робочих місць. В результаті роботи відділу взаємодії відремонтовано та збудовано 21 школу, 7 дитячих садків, 5 доріг, 3 лінії електромережі, 6 об'єктів водопостачання, 2 лікарні, 3 громадських будівлі. Проведена робота забезпечила медичне обслуговування приблизно 100 тис. іракців, вперше у своєму житті світло отримало 2100 сімей загальною чисельністю понад 12 тисяч громадян, поліпшено умови для навчання більше 10,5 тис. учнів. Завдяки будівництву та ремонту об'єктів водопостачання близько 40 тисяч іракців мають можливість отримувати питну воду доброї якості.

В центральний госпіталь міста Аль-Кут та інші медичні заклади провінції Васіт у вигляді гуманітарної допомоги неодноразово передавалися медикаменти, дезінфекційні засоби та перев'язувальні матеріали.

Для покращання побутових умов військовослужбовців 6-ї омбр створено центр психологічного розвантаження особового складу, бібліотеку, відремонтовано стаціонарне приміщення госпіталю, проведено косметичні і поточні ремонти 15 житлових та підсобних приміщень, 7 сховищ, які переобладнано та доукомплектувано в інженерному відношенні. Обладнані басейни для купання, місця для побутового обслуговування особового складу, спортивні куточки та майданчики. Для підтримання належного температурного режиму в службових, житлових приміщеннях, парках, сховищах бригади встановлені кондиціонери, що були надані обслуговуючою фірмою "KBR" та завезені з України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також