Украина и НАТО подписали соглашение об демилитаризации некоторых видов вооружения украинской армии

23.11.2005, 18:01

В Брюсселе подписано имплементационное соглашение между Кабинетом Министров Украины и Агентством НАТО по вопросам технического обеспечения и поставки относительно демилитаризации некоторых видов вооружения Вооруженных Сил Украины. (укр.)

23 листопада в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі відбулося підписання Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України та Агентством НАТО з питань технічного забезпечення й постачання щодо демілітаризації легких озброєнь і стрілецької зброї, звичайних боєприпасів та переносних зенітно-ракетних комплексів.

За дорученням уряду Імплементаційну угоду підписав глава української офіційної делегації заступник Міністра оборони України Володимир Терещенко. Тим самим було завершено підготовку договірно-правової бази для початку практичної реалізації зазначеного проекту в Україні.

В рамках реалізації першого етапу цього проекту планується отримати допомогу від держав-членів НАТО на знешкодження однієї тисячі одиниць переносних зенітно-ракетних комплексів, 400 тисяч одиниць легкого озброєння і стрілецької зброї та 15 тисяч тонн застарілих боєприпасів. Загальна вартість реалізації першого етапу проекту (протягом трьох років) складатиме близько 8 мільйонів євро. На цей час державами -контрибуторами до бюджету проекту внесено вже понад 3 мільйони євро.

В ході триденного візиту українська офіційна делегація також взяла участь у третьому засіданні Спільної робочої групи (СРГ) Україна-НАТО в сфері озброєнь, яке проходило штаб-квартирі НАТО під головуванням заступника помічника Генерального секретаря НАТО, керівника Директорату озброєнь, Департаменту інвестицій в оборону Маріо Бартоллі.

Під час засідання СРГ Україна-НАТО було обговорено широке коло актуальних проблем співробітництва України з Альянсом у сфері озброєнь в контексті виконання заходів щорічного Цільового плану Україна-НАТО на 2005 рік, а також прийнято низку рішень щодо розширення напрямів співробітництва з Альянсом у технічній сфері.

Особливу увагу в роботі української делегації було надано питанням реалізації проекту Трастового фонду НАТО/ПЗМ з утилізації в Україні надлишкових запасів боєприпасів, легкого озброєння та стрілецької зброї.

З метою обговорення можливих напрямів співробітництва між Україною та НАТО в сфері оборонних досліджень і технологій та активізації участі українських науковців в діяльності НАТО з питань досліджень і технологій представники української військової делегації відвідали Агентство НАТО з питань досліджень і технологій (RTA) у Парижі, де зустрілися з його директором доктором Ахмедом Юсіяром.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також