Завершился вывод украинских миротворцев из Сьерра-Леоне

10.03.2005, 11:03

Завершился основной этап вывода и возвращения на Родину личного состава, военной техники и имущества украинского миротворческого контингента, который выполнял задания в составе Миссии ООН в Сьерра-Леноне. (укр.)

8 березня в рамках другого етапу виведення українського миротворчого контингенту зі складу Місії ООН у Сьєрра-Леоне літаком Ту-154 на Батьківщину було доставлено останню групу військовослужбовців 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС України.

Цим рейсом до Миколаєва прибуло 144 українських миротворця.

Раніше, 16 та 22 лютого, до Миколаєва було доставлено 296 українських військових. Загалом, в ході другого етапу виводу українського миротворчого контингенту Місії ООН зі Сьєрра-Леоне буде повернуто 440 військовослужбовців.

118 одиниць військової техніки та майно 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону ЗС України буде доставлено поромом до миколаївського порту "Жовтневий" наступного тижня. Із прибуттям до Миколаєва порому буде остаточно завершено вивід українського миротворчого контингенту зі Сьєрра-Леоне.

Усі миротворці, які прибули в Україну, протягом семи днів після повернення зі Сьєрра-Леоне проходитимуть поглиблене медичне обстеження. З цією метою в Миколаївському гарнізоні створено позаштатний санітарно-карантинний пункт, який розгорнуто на базі навчального батальйону 79-го аеромобільного полку.

Місію ООН у Сьєрра-Леоне було розгорнуто 22 жовтня 1999 року у відповідності до резолюції ©1270 Ради Безпеки ООН з метою припинення конфлікту між урядом країни та представниками Об'єднаного революційного фронту. Миротворчі сили Місії ООН виконували завдання з підтримання миру і безпеки в країні на основі резолюції РБ ООН ©1270 1999 року та мандату РБ ООН від 20.09.2000 ©1321.

Відповідно до Указу Президента України "Про участь України у міжнародній миротворчій операції ООН у Сьєрра-Леоне" наприкінці грудня 2000 року до складу Місії ООН у Сьєрра-Леоне було направлено особовий склад та техніку 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону Збройних Сил України.

Крім того, Міністерством оборони України для потреб місії ООН в цій країні було передано 220 одиниць бронетехніки та 276 одиниць автомобільної техніки. До цього часу жодна країна не надавала такої кількості техніки для використання у миротворчих операціях.

На африканській землі 530 українських військових зі складу 4-го орвб обслуговували та ремонтували техніку, яку було надано для потреб Місії, готували екіпажі БТРів та водіїв вантажівок з миротворчих контингентів інших країн-членів Місії та супроводжували гуманітарні вантажі.

У березні 2001 року до наших миротворців у Сьєрра-Леоне приєдналися 110 військовослужбовців 20-го окремого вертолітного загону ЗС України з 4 вертольотами Мі-8МТ. На українських військових льотчиків були покладені завдання з перевезення персоналу Місії ООН, вантажів, медичного транспортування, евакуації поранених, повітряного супроводження переміщення військ, а також бойового патрулювання кордону Сьєрра-Леоне з Ліберією.

Ще 9 офіцерів Збройних Сил України працювали у штабі Місії ООН та військовими спостерігачами Місії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також