В Киеве состоялось заседании коллегии Министерства обороны Украины

30.03.2005, 11:27

Коллегия Министерства обороны Украины определила основные направления подготовки кадров для Вооруженных Сил Украины. (укр.)

26 березня у Києві відбулося засідання колегії Міністерства оборони України, яке було присвячено стану та перспективам підготовки кадрів для Збройних Сил України.

Необхідність розгляду цього питання була зумовлена цілою низкою проблем, що накопичилися за останні роки у такому важливому напрямі діяльності вітчизняного оборонного відомства як військова освіта.

З доповіддю про сучасний стан підготовки кадрів у Збройних Силах України виступив тимчасово виконуючий посаду директора Департаменту кадрової політики та військової освіти Міністерства оборони України Юрій Черних.

Аналізуючи державне замовлення на підготовку військових фахівців у 2005 році, Юрій Черних зазначив, що загальні показники, які визначають потребу в фахівцях, не скориговані відповідно до чисельності Збройних Сил зразка 2009-2010 років. Зокрема, замовлення на підготовку військових фахівців оперативно-стратегічного рівня є необґрунтовано завищеним у порівнянні з попередніми роками: 52 офіцери у 2005 році проти 25-32 офіцерів у 2001-2004 роках. Крім того, замовлення за деякими спеціальностями оперативно-тактичного і тактичного рівнів також перевищує кількісні показники за цими спеціальностями у попередні роки.

У 2005 році в умовах реформування та скорочення чисельності Збройних Сил України непростим завданням для кадрових органів усіх рівнів стане розміщення на офіцерських посадах випускників вищих військових навчальних закладів. Зокрема, це стосуватиметься майже 850 випускників тактичного рівня. Крім того, скорочення наборів курсантів потребуватиме подальшої оптимізації мережі вищих військових навчальних закладів, оскільки чисельність їх особового складу зменшується до рівня факультету і продовження навчання у таких структурах є нераціональним, а в деяких випадках взагалі стає проблематичним.

Аналіз змісту підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня, термін підготовки яких сьогодні складає 2 роки, свідчить про можливість скоротити строк їх навчання і привести його у відповідність до вимог Закону України "Про вищу освіту", згідно з яким термін магістерської підготовки не повинен перевищувати 1-1,5 роки.

Велике занепокоєння у керівництва Міністерства оборони України викликає й питання якості практичної підготовки випускників вищих військових навчальних закладів. Державна атестація засвідчила, що рівень їх підготовки до виконання обов'язків на посадах за призначенням залишається низьким. Частина випускників недостатньо ознайомлена зі своїми службовими обов'язками, невпевнено вирішують завдання управління підрозділами і частинами як у мирний час, так і під час підготовки до ведення бойових дій, демонструють низькі знання та навички практичного використання, організації експлуатації та відновлення штатного озброєння і військової техніки.

Серйозної реорганізації потребує система підготовки офіцерів запасу. Адже, незважаючи на введення контрактної форми навчання, ця система залишається громіздкою та обтяжливою для бюджету військового відомства. Щороку цивільні вищі навчальні заклади готують близько 20 тисяч офіцерів запасу, і їхня загальна кількість незабаром сягне мільйона чоловік. До того ж, в Україні відсутня можливість проведення повноцінних зборів офіцерів запасу. Цілком очевидно, що така кількість "запасників" країні не потрібна.

Отже, якщо вже зараз не розпочати ефективне реформування системи підготовки кадрів, то через 3-5 років Збройні Сили України гостро відчують негативні наслідки зволікання з вирішенням цих проблем.

Після ретельного обговорення проблемних питань та можливих шляхів їх розв'язання колегія Міністерства оборони України визначила основні напрями підготовки кадрів у ЗС України. Це, зокрема: приведення обсягів державного замовлення на підготовку військових фахівців у відповідність до реальних потреб Збройних Сил; оптимізація мережі вищих військових навчальних закладів, факультетів та кафедр військової підготовки, їх організаційно-штатних структур; удосконалення форм та змісту підготовки військових фахівців; оптимізація системи підготовки офіцерів запасу; удосконалення мовної підготовки військовослужбовців ЗС України.

Відповідно з прийнятими колегією військового відомства рішеннями, передбачається переформування низки вищих військових навчальних закладів у факультети військової підготовки.

Починаючи з 2005 року буде розширено перелік спеціальностей військових фахівців за схемою підготовки 4 роки як студент та ще один рік як курсант (Військовий інститут Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, Львівський військовий інститут Національного університету "Львівська політехніка"). Можливий також перехід підготовки фахівців на схему "студент-курсант" за спеціальностями, які не потребують навчання як курсанта впродовж 5 років.

Планується зменшити набори слухачів до Національної академії оборони України та курсантів до вищих військових навчальних закладів для підготовки офіцерів тактичної ланки. Розшириться мережа курсової підготовки перед призначенням офіцерів на конкретні посади (в першу чергу для офіцерів оперативно-тактичного рівня).

З 2006 року Національна академія оборони України перейде на однорічний термін підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня. З метою удосконалення іноземної мовної підготовки військовослужбовців при академії буде створено Центр мовної підготовки Збройних Сил України.

Також передбачається зняття обмеження на підготовку офіцерів запасу в цивільних вищих навчальних закладах, яка здійснюється за кошти фізичних осіб.

З метою збереження існуючої матеріально-технічної бази вищих військових навчальних закладів, факультетів та кафедр військової підготовки, колегія постановила створити спеціальну комісію для вирішення майнових питань, що виникатимуть в процесі оптимізації системи військової освіти.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также