А. Гриценко провел встречу с военными атташе иностранных государств

12.03.2005, 12:38

Украина будет занимать активную позицию на международной арене, подчеркнул министр обороны Украины Анатолий Гриценко во время встречи с представителями аппаратов военных атташе. (укр.)

10 березня у Києві відбулася зустріч міністра оборони України Анатолія Гриценка з представниками апаратів військових аташе з питань оборони при посольствах іноземних держав, акредитованих в Україні.

На початку зустрічі Анатолій Гриценко поінформував іноземних військових дипломатів про процеси, які зараз відбуваються у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України. Він розповів про законодавче забезпечення процесів реформування та скорочення чисельності українського війська, переходу його на комплектування військовослужбовцями за контрактом, збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям строкової служби тощо.

Також керівник вітчизняного оборонного відомства ознайомив військових аташе із ситуацією навколо виводу українського миротворчого контингенту з Іраку. Зокрема, він підкреслив, що до 15 травня чисельність нашого миротворчого контингенту в цій країні буде скорочено на 700 чоловік. Решту миротворців у кількості 900 осіб заплановано повернути на Батьківщину до кінця поточного року.

- Коли це буде: чи у жовтні, чи у листопаді, чи у грудні - зараз узгоджується з членами Коаліції. Зокрема, з польською, американською та британською сторонами, урядом Іраку, - заявив Анатолій Гриценко. - Це питання буде вирішуватися таким чином, щоб з військової точки зору воно було завершено ефективно і в той же час ми виконали те рішення, яке було прийнято Президентом України щодо виведення військ у поточному році.

Міністр оборони України також наголосив на важливості використання досвіду реформування армій іноземних країн за сприяння військових аташе.

- Для нас дуже важливо використати досвід дружніх армій, позитивні елементи цього досвіду та з вашою допомогою уникнути тих помилок, які завжди є в будь-якій країні в ході трансформації збройних сил. Я буду дуже вдячний за допомогу, яку ви можете нам надати, - зазначив Анатолій Гриценко, звертаючись до військових дипломатів.

Особливо, за словами міністра, Україну цікавить досвід переходу іноземних армій на контрактну основу комплектування, створення і функціонування системи тилового та технічного забезпечення.

- Скорочуючи українське військо у попередні роки, ми опинилися у ситуації, коли скорочення відбувалося значною мірою за рахунок бойових частин. Тому у нас залишився надто довгий шлейф тилового та технічного забезпечення. Ми шукаємо інші підходи, які, зокрема, базуються на контрактуванні послуг для потреб військового відомства в умовах ринкової економіки, верховенства права, закону, - підкреслив міністр оборони.

Анатолій Гриценко запевнив військових аташе в тому, що максимально сприятиме їх діяльності на благо розвитку дружніх відносин між країнами.

- Міністерство оборони буде максимально відкрите для співпраці. Якщо існують якісь бар'єри бюрократичного або процедурного характеру, ми будемо їх знімати. Ми зацікавлені в тому, щоби між нами було повне порозуміння, - наголосив Анатолій Гриценко.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також