Украинские верификаторы инспектируют территорию Испании

17.03.2005, 11:50

Две группы украинских верификаторов инспектируют территорию Испании по Договору об открытом небе и венским документом 1999 года. (укр.)

15 березня одразу дві групи українських верифікаторів розпочали інспектування території Королівства Іспанія в рамках Договору з Відкритого неба та Віденського документу 1999 року.

Зокрема, перша група українських інспекторів на чолі із заступником начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майором Олегом Сивушенком здійснить спостережний політ на літаку ескадрильї "Блакитна стежа" Ан-30Б. Це перша в цьому році інспекція об'єктів контролю на території держав-учасниць Договору з Відкритого неба, яку проводять українські інспектори.

Друга група українських інспекторів, яку очолює начальник управління верифікації Генерального штабу ЗС України генерал-майор Ігор Федотов, відповідно до положень Віденського документу 1999 року, проведе інспекцію наявності повідомлювальної інформації про військову діяльність на півночі Іспанії. Це вже третя інспекція за цим міжнародним договором, яку проводять наші верифікатори на території іноземних держав.

Віденський документ 1999 року регламентує комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань.

Договір про "Відкрите небо" передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуацій. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також