Визит министра обороны Украины в Польшу

03.03.2005, 14:37

Сегодня, 3 марта, начинается двухдневный официальный визит украинской военной делегации во главе с министром обороны Украины Анатолием Гриценко в Республику Польша. (укр.)

Програмою першого дня візиту передбачається зустріч Анатолія Гриценка з міністром національної оборони Республіки Польща паном Єжи Шмайдзінскі, а також переговори у складі військових делегацій двох країн.

В ході переговорів сторони планують обговорити перспективи двостороннього співробітництва в рамках виконання завдань у складі багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" Стабілізаційних сил в Республіці Ірак, а також перспективи співпраці в рамках Україна-НАТО за підсумками самміту Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Наступного дня, 4 березня, за програмою візиту глава українського оборонного відомства має взяти участь у засіданні міністрів оборони країн-учасниць Вишеградської групи. Як очікується, серед інших питань учасники засідання обговорюватимуть перспективи та напрями військового співробітництва нашої держави з оборонними відомствами країн-учасниць Вишеградської групи.

По завершенні засідання заплановані двосторонні зустрічі Міністра оборони України з керівниками оборонних відомств Словаччини, Угорщини та Чехії.

Програмою візиту також передбачено зустрічі Анатолія Гриценка з Головою Бюро національної безпеки Республіки Польща паном Єжи Баром та представниками Комітету Сейму Республіки Польща з питань національної оборони, а також відвідування 25-ї аеромобільної бригади Війська Польського.

Довідка. Вишеградська група - перше за часом регіональне об'єднання у Центральній Європі, до складу якого входять Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина. Співробітництво цих країн у рамках групи має багатосторонній характер. Рішення по найважливіших питаннях приймаються під час засідань глав держав або прем'єр-міністрів, а також міністрів закордонних справ та інших членів урядів.

Вишеградська четвірка не має постійного місцеперебування і власного секретаріату. Рішення, прийняті на зустрічах представників країн-учасниць, впроваджуються в життя спеціально створеними робочими групами.

Формальним початком багатостороннього співробітництва стало підписання в угорському містечку Вишеград президентами Угорщини, Польщі і ЧСФР 15 лютого 1991 року Декларації про співробітництво. У ній висловлювалося прагнення сторін інтенсифікувати зв'язки в політичній, економічній, оборонній і суспільно-культурній галузях та координувати їх з діяльністю європейських інститутів.

Після поділу ЧСФР на дві самостійних держави - Чехію і Словаччину, остання стала в 1993 році четвертим членом Вишеградської групи.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також