Украина не выходит из состава Коалиционных сил

04.03.2005, 11:36

Министр обороны Украины Анатолий Гриценко заявил, что Украина не выходит из состава Коалиции Многосторонних сил, но меняет формат и характер своего присутствия в Республике Ирак. (укр.)

3 березня в рамках дводенного офіційного візиту української військової делегації до Республіки Польща міністр оборони України Анатолій Гриценко провів зустріч з прем'єр-міністром Республіки Польща паном Мареком Белком та міністром національної оборони цієї держави паном Єжи Шмайдзінскі.

Головною темою двосторонніх переговорів були питання подальших перспектив двостороннього співробітництва в рамках виконання завдань у складі багатонаціональної дивізії "Центр-Південь" Стабілізаційних сил в Республіці Ірак. Зокрема, умов перебування українських військовослужбовців в Республіці Ірак.

Як зазначив міністр оборони України Анатолій Гриценко, на сьогодні ще не визначено остаточної дати перебування українського миротворчого контингенту в цій близькосхідній країні. Але Радою національної безпеки і оборони України уже ухвалено рішення щодо виведення з Іраку 150 українських військових до 15 березня. Ще 550 військовослужбовців повернуться додому під час чергової ротації, яка триватиме до 15 травня. Таким чином після проведених організаційних заходів в Іраку залишиться тактична група Збройних Сил України чисельністю до 900 чоловік.

Анатолій Гриценко також наголосив, що головні завдання тактичної групи будуть спрямовані на підготовку особового складу новоутворених іракських збройних сил та силових структур.

- Ми не виключаємо, що і у 2006 році українські військові перебуватимуть в Іраку. Але це буде обмежена група генералів, офіцерів та цивільних фахівців, які працюватимуть у штабах, установах військово-цивільного співробітництва інструкторами та радниками, - зазначив під час зустрічі з польськими високопосадовцями Анатолій Гриценко. - Також ми готові навчати іракських військовослужбовців безпосередньо в Україні і надавати Іраку військово-технічну допомогу.

- Отже, Україна не виходить зі складу Коаліції Багатонаціональних сил, але змінює формат та характер своєї присутності в Республіці Ірак, - підсумував голова українського оборонного відомства.

В ході переговорів у складі військових делегацій двох країн сторони обговорили перспективи розвитку двостороннього співробітництва, а також умови співпраці в рамках Україна-НАТО.

В цей же день члени української військової делегації поклали вінки і квіти до Могили Невідомого Солдата на Площі Пілсудського у Варшаві.

Завтра, 4 березня, глава українського оборонного відомства має взяти участь у засіданні міністрів оборони країн - учасниць Вишеградської групи. Як очікується, серед низки питань учасники засідання обговорюватимуть перспективи та напрями військового співробітництва нашої держави з оборонними відомствами країн-учасниць Вишеградської групи.

По завершенні засідання заплановані двосторонні зустрічі міністра оборони України з керівниками оборонних відомств Словаччини, Угорщини та Чехії.

Програмою візиту також передбачено зустрічі Анатолія Гриценка з головою Бюро національної безпеки Республіки Польща паном Єжи Баром та представниками Комітету Сейму Республіки Польща з питань національної оборони, а також відвідування 25-ї аеромобільної бригади Війська Польського.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також