Разработаны изменения в законодательство по вопросам предотвращения отмывания "грязных" денег

18.04.2005, 13:53

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины по вопросам предотвращения легализации (отмывания) доходов, полученных преступным путем, и финансирования терроризма, внесенный Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Цей законопроект розроблено з метою удосконалення законодавства з питань запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансування тероризму з урахуванням нової редакції Сорока рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей FATF.

Згідно з проектом, Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" доповнюється положеннями щодо розширення переліку суб'єктів первинного фінансового моніторингу за рахунок представників нефінансових занять та професій (торгівців нерухомістю, юристів, нотаріусів, бухгалтерів, торгівців дорогоцінними металами та камінням, довірчих товариств та деяких інших). При цьому, з метою покладення на цих осіб обов'язків з проведення фінансового моніторингу пропонується одночасно розширити повноваження відповідних державних органів з метою здійснення регулювання та нагляду у цій сфері.

Посилюються вимоги по роботі з клієнтами для максимально повного отримання інформації про них, про зміст їх діяльності, учасників, керівників та осіб, що одержують вигоду від діяльності клієнта.

Змінами до цього закону встановлюється обов'язок суб'єктів первинного фінансового моніторингу призупиняти на 2 робочих дня фінансову операцію, якщо її учасником або вигодоодержувачем за нею є особа, яка включена до переліку осіб, пов'язаних із здійсненням терористичної діяльності, та в той же день повідомити про це Уповноважений орган. Уповноважений орган може прийняти рішення про зупинення здійснення такої операції на строк до п'яти робочих днів. У разі ненадходження від Уповноваженого органу відповідного рішення, суб'єкт первинного фінансового моніторингу відновлює здійснення фінансової операції.

Проектом також передбачається встановити додаткові гарантії незалежності спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань фінансового моніторингу.

Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити положеннями щодо надання органам, які визначаються регуляторами суб'єктів первинного фінансового моніторингу повноважень щодо накладання на них адміністративних штрафів за статтею 1669 Кодексу.

Кримінальний кодекс пропонується доповнити положеннями щодо встановлення кримінальної відповідальності за фінансування тероризму та зниження порогу предикатних злочинів до двох років.

Народні депутати відзначили, що законопроект не суперечить праву Європейського Союзу та рекомендували профільному комітету внести проект Закону на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также