Разработаны изменения в Уголовно-процессуальный кодекс Украины

07.04.2005, 12:32

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Уголовно-процессуальный кодекс Украины (относительно кассационного пересмотра судебных решений). (укр.)

Необхідність внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України зумовлена наявністю недоліків і суперечностей у законодавчому врегулюванні порядку касаційного перегляду судових рішень місцевих судів та постановлених щодо них ухвал апеляційного суду.

Автор законопроекту народний депутат Володимир Мойсик зазначив, що законом чітко не визначено, які саме судові рішення підлягають оскарженню в касаційному порядку. Ця проблема виникла після внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України Законом України від 12 липня 2001 р.

Статтею 383 Кримінально-процесуального кодексу України в редакції Закону України від 21 червня 2001 р. передбачалося, що в касаційному порядку перевіряються судові рішення апеляційних судів, постановлені ними як судами першої інстанції, вироки і постанови апеляційних судів, постановлені ними в апеляційному порядку, а також вироки місцевих судів та постановлені щодо них ухвали апеляційних судів. Можливість перевірки інших судових рішень (постанов, ухвал, окремих постанов і ухвал) місцевих судів законом не передбачалася.

Законопроектом передбачається, що у касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки місцевих судів, постанови (ухвали) цих судів у справах про застосування примусових заходів виховного чи медичного характеру, інші постанови (ухвали), які перешкоджають подальшому провадженню у справі, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків, постанов (ухвал), крім випадків, коли апеляційною інстанцією зазначені рішення скасовано, а справу направлено на нове розслідування чи новий судових розгляд, а вироки, постанови (ухвали) місцевих судів, що не були предметом розгляду апеляційного суду, у касаційному порядку не перевіряються.

Також розширюється коло осіб, які мають право подати касаційні скарги на судові рішення, зазначені у частині другій статті 383 Кримінально-процесуального кодексу України, і закріплюється положення, згідно з яким до них необхідно додавати копії судових рішень, що оскаржуються.

Пропонується встановити правило, що суддя вправі відмовити у витребуванні справи і тоді, коли зі скарги, подання та наданих до них судових рішень і інших документів вбачається, що підстав для їх задоволення немає.

Крім того, пропонується із частини другої статті 394 КПК України виключити положення про участь прокурора при вирішенні питання про призначення справи до касаційного розгляду чи про відмову в цьому, оскільки воно суперечить принципу змагальності.

Пропонується також встановити правило, згідно з яким засуджений, який утримується під вартою, доставляється в суд касаційної інстанції, який переглядає рішення, передбачені частиною першою статті 383 КПК України, лише тоді, коли відповідне клопотання він подав у межах строку на касаційне оскарження.

Комітет зазначив, що реалізація положень законопроекту, у разі його прийняття, дозволить підвищити рівень правосуддя при розгляді справ у касаційному порядку.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также