Разработан законопроект о возмещении материального ущерба гражданам, пострадавших от преступлений

02.04.2005, 13:30

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту принять за основу проект закона о возмещении за счет государства материального ущерба гражданам, которые пострадали от преступлений. (укр.)

Цей проекту закону внесений народними депутатами В. Сіренком, В. Онопенком, М. Оніщуком.

Законопроект покликаний підвищити гарантії прав громадян, потерпілих від злочину, шляхом надання їм соціальної допомоги у вигляді відшкодування матеріальної шкоди за рахунок держави.

Проектом цього закону визначаються підстави та умови, а також встановлюються порядок і розмір відшкодування за рахунок держави матеріальної шкоди фізичним особам, які потерпіли від злочинних посягань на їхнє життя, здоров'я або майно.

Автори законопроекту вважають, що Україна потребує поступового розширення гарантій держави щодо забезпечення прав громадян, які потерпіли від злочину. Передусім, мають бути захищені права потерпілих у тих випадках, коли правоохоронні органи держави впродовж тривалого часу виявляються неспроможними забезпечити розкриття злочину та притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб, а потерпілі на невизначений час позбавляються можливості відшкодувати завдану їм шкоду за рахунок вказаних осіб.

Зокрема, проект передбачає:

- що, право на відшкодування шкоди за рахунок держави виникає у потерпілого тільки у разі коли завдана йому злочином шкода є істотною, тобто розмір якої перевищує п'ятикратний мінімальний розмір заробітної плати;

- обмежити граничний розмірувідшкодування громадянам матеріальної шкоди за рахунок держави, яка відшкодовується потерпілому за рахунок коштів державного бюджету в повному обсязі, але не більше ніж 100 мінімальних розмірів заробітної плати (тобто приблизно в межах від 1000 грн. до 30000 грн. на одного потерпілого).

Законопроектом також передбачаються додаткові формальні умови виникнення та реалізації права потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок держави.

Автори проекту вважають, що питання про відшкодування потерпілому шкоди за рахунок держави мають вирішувати прокурор, який здійснює нагляд за розслідуванням кримінальної справи (в якій громадянина визнано потерпілим), та суд, що приймає відповідне рішення за заявою прокурора (за обов'язкової участі громадянина у розгляді справи); а виконання рішення суду про відшкодування шкоди потерпілому покладається на органи державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Проектом пропонується утворити спеціальний Фонд потерпілого в Україні за рахунок частини доходів державного бюджету від сплати державного мита та інших надходжень до бюджету, пов'язаних з діяльністю правоохоронних органів, а також інших доходів держбюджету. Визначено мінімальний розмір Фонду на рік, еквівалентний не менш ніж 2 млн. євро.

Законопроектом передбачаються умови та порядок компенсації видатків держави на відшкодування шкоди потерпілим від злочинів, а також відповідальність за порушення даного Закону. Зокрема, за зловживання можливістю відшкодування шкоди за рахунок держави громадянин може бути притягнутий до кримінальної відповідальності з поверненням усієї виплаченої йому суми відшкодування. Посадові та службові особи за порушення цього Закону також несуть встановлену законом юридичну відповідальність.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также