Разработан законопроект об идентификации и регистрации животных и маркирования продукции животного происхождения

04.04.2005, 11:33

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендует парламенту принять за основу проект закона об идентификации и регистрации животных и маркирования продукции животного происхождения. (укр.)

Метою законопроекту є поліпшення ситуації, яка склалася в системі виробництва, заготівель та реалізації продукції тваринного походження, запобігання порушень щодо виробництва неякісної продукції, збереження здоров'я населення.

Розгляд цієї законодавчої пропозиції і прийняття відповідного рішення пояснюється тим, що на даний час в Україні відсутній нормативно-правовий акт, який би в комплексі визначав організаційні та правові засади ідентифікації та реєстрації тварин, маркування продукції тваринного походження, забезпечував належну якість і безпеку для життя, здоров'я населення і довкілля під час виробництва, переробки, пакування, зберігання, транспортування та реалізації а також експорту й імпорту продукції тваринництва.

Проектом передбачається державне управління, контроль і відповідальність за порушення законодавства України у сфері ідентифікації, реєстрації тварин та маркування продукції тваринного походження; міжнародне співробітництво у сфері ідентифікації, реєстрації тварин і маркування продукції. Систему державного управління у цій сфері має складати орган центральної виконавчої влади з питань аграрної політики та його органи на місцях, які забезпечать реалізацію державної політики у цій сфері. Нормативно-методичне забезпечення в межах своїх повноважень також здійснюватимуть спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, ветеринарної медицини. У Державному бюджеті України передбачатимуться видатки центральному органу виконавчої влади з питань аграрної політики на підтримку заходів, здійснюваних на виконання цього закону, в тому числі на забезпечення запровадження і функціонування Єдиного державного реєстру тварин.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту дозволить одержати оперативну і надійну інформацію про тварин породної чи лінійної належності та їх місцезнаходження для поліпшення управління і прогнозування ринків продукції; охорону території України від епізоотичних захворювань; контроль за санітарним станом, якістю і проходженням продукції тваринництва, за переміщенням тварин на території України та при їх експорті й імпорті; надання споживачам продукції тваринного походження повної та достовірної інформації про проходження зазначеної продукції, у тому числі про її якість і безпеку.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также