Военные моряки празднуют День Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины

01.08.2005, 13:08

Сегодня, 1 августа, военнослужащие Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины отмечают 13-ю годовщину со дня создания отечественного военного флота. (укр.)

Сьогоднішній святковий день розпочався з підняття на кораблях і суднах українського військового флоту Державного Прапора України, Військово-Морського Прапора України та прапорів розцвічування.

З професійним святом військових моряків привітають керівники держави та Міністерства оборони України, почесні гості, які вийдуть у море на одному з кораблів Військово-Морських Сил ЗС України, де в районі мису Херсонес урочисто покладуть на воду вінки та квіти, віддаючи шану загиблим в роки Великої Вітчизняної війни морякам.

Потім представники командування ВМС ЗС України і гості міста візьмуть участь у відкритті експозиції Військово-морського музейного комплексу "Балаклава", присвяченої вітчизняному флотові, та на причалі Морського вокзалу оглянуть кораблі, техніку й озброєння українського флоту.

Сьогодні ж мешканці та гості Севастополя зможуть відвідати кораблі й військові частини українських ВМС. Мешканців та гостей міста морської слави очікує різноманітна культурно-мистецька програма. Зокрема, на площі імені П. С. Нахімова відбудеться гала-концерт зірок української естради, а в Приморському парку свою музичну майстерність демонструватимуть військовий оркестр та Ансамбль пісні і танцю Військово-Морських Сил Збройних Сил України, творчі колективи міста.

Завершиться свято фонтанами на воді, святковим артилерійським салютом і фейєрверком над Севастопольською бухтою.

Формування Військово-Морських Сил Збройних Сил України розпочалося на підставі Указу Президента України від 5 квітня 1992 року "Про невідкладні заходи щодо будівництва Збройних Сил України". Після проведення першого оперативно-тактичного навчання "Море-96", яке проходило 1 серпня 1996 року за участю Президента України, було прийнято рішення щодо святкування Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України саме в перший день серпня.

Сьогодні Військово-Морські Сили ЗС України складаються з командування ВМС, ескадри різнорідних сил, морської авіаційної бригади, бригади берегової оборони, Західної та Південної військово-морських баз, частин спеціального призначення та забезпечення, Центру пошукових аварійно-рятувальних робіт, 540-го військово-морського госпіталю, Севастопольського військово-морського інституту ім. П. С. Нахімова. У складі вітчизняного військового флоту близько 30 бойових кораблів та катерів, понад 50 допоміжних суден і близько 20 тисяч чоловік. Крім Севастополя, який є головною базою українського флоту, Військово-Морські Сили базуються в Одесі, Очакові, Чорноморському, Новоозерному, Миколаєві та Феодосії.

На сьогодні у Військово-Морських Силах ЗС України створено перспективну структуру, яка складається з морського компоненту Об'єднаних сил швидкого реагування, військ берегової оборони, морської авіаційної бригади, спеціальних підрозділів і частини забезпечення. Сьогодні на заводі "Ленінська кузня" вже завершено швартові випробування корвету "Тернопіль", який найближчим часом перейде в Севастополь, де пройде ходові іспити і буде прийнятий до складу ВМС.

У мирний час Військово-Морські Сили вирішують завдання підтримки постійної бойової готовності сил і несення бойового чергування, охорони і захисту виняткової (морській) економічної зони України, боротьби з тероризмом на морі, а також участі в миротворчих операціях разом з військово-морськими силами інших країн.

Інтенсивно триває розвиток міжнародного співробітництва українських військових моряків. Сучасна обстановка у світі вимагає від вітчизняних Військово-Морських Сил підвищення своєї ролі у підтриманні обороноздатності країни, загальноєвропейській системі безпеки. Тому особливого значення набуває участь сил українського військового флоту в міжнародних навчаннях, що проходять в рамках та в дусі програми НАТО "Партнерство заради миру". Починаючи з 1995 року, українські Військово-Морські Сили взяли участь більш ніж у 100 заходах міжнародного військового співробітництва. Зокрема, міжнародних навчаннях "Сі бриз", "Кооператив Партнер", "Кооператив Оспрей", "Чорноморське Партнерство, "Бриз" та інші. Уперше за останні кілька років кораблі під прапором командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України вийшли в Середземне море. Корабель управління "Славутич", рятувальне буксирне судно "Кременець", рятувальна парашутно-десантна група морської авіаційної бригади, група водолазів Центра пошукових аварійно- рятувальних робіт і група посилення від флотського військово-морського госпіталю відмінно справилися з завданнями на навчаннях НАТО "Сорбет Ройал-2005", що проходили поблизу берегів Італії. А вже 3 серпня цього року Військово-Морські Сили ЗС України візьмуть участь у другій, практичній, фазі міжнародного навчання "Щит миру - 2005".

Традиційними стали дружні візити іноземних кораблів до Ялти, заходи у порти Одеси і Севастополя. Кораблі ВМС України також побували з дружніми візитами у Франції, Румунії, Болгарії, Об'єднаних Арабських Еміратах, Італії, Туреччині, Російській Федерації, Грузії, Хорватії, Югославії, Ізраїлі, відвідали військово-морські бази Великобританії, Португалії та Сполучених Штатів Америки.

Нові перспективи для Військово-Морських Сил України було відкрито зі створенням багатонаціонального військово-морського з'єднання - Чорноморської групи військово-морського співробітництва "BLACKSEAFOR". Діяльність цього військово-морського угруповання сприятиме подальшому зміцненню дружби, добросусідських відносин і довіри між чорноморськими державами, а також забезпеченню миру та стабільності у регіоні шляхом поглиблення співробітництва і взаємодії між військово-морськими силами країн.

Зміцнюються стосунки між Військово-Морськими Силами України і Чорноморським флотом Російської Федерації. Вже традиційними стали спільні навчання "Фарватер миру", збір-походи флотів при взаємному забезпеченні, спільні святкування загальнонаціональних свят.

Реформування та розвиток Військово-Морських Сил України не обмежується тільки рамками державних програм, а й спирається на широку всенародну підтримку. Саме з цією метою у 1994 році Президентом України було підписано Указ "Про організацію шефства над кораблями ВМС України". Практично всі регіони нашої держави вносять сьогодні посильний внесок у будівництво та розвиток українського флоту.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також