Украинские верификаторы находятся с инспекцией в странах Бенилюкса и Венгрии

12.08.2005, 11:23

Две группы украинских верификаторов проводят инспекцию территорий стран Бенилюкса и Венгрии. (укр.)

Зокрема, перша група українських інспекторів, яку очолює начальник групи управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Віктор Рижак, на літаку спостереження Ан-30Б авіаційної ескадрильї "Блакитна стежа" перевіряють дотримання Королівствами Бельгії та Нідерландів, а також Великим Герцогством Люксембург умов Договору з Відкритого неба.

Необхідно зазначити, що з початку року це вже 7-й спостережний політ, який проводять наші верифікатори над територією держав-учасниць Договору з Відкритого неба. Всього у цьому році активна та пасивна квоти нашої держави за цим міжнародним документом складають по 9 спостережних місій-польотів.

Ще одна група українських верифікаторів інспектує визначений район території Угорщини за двосторонньою Угодою між урядами двох держав "Про заходи зміцнення довіри і безпеки та про розвиток двосторонніх військових зв'язків" у розвиток Віденського документу 1999 року.

Обидві інспекції триватимуть до 13 серпня.

Договір про Відкрите небо передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуацій. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання.

Віденський документ 1999 року та двосторонні угоди за ним регламентують комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань.

Крім Угорщини, подібні двосторонні Угоди нашою державою підписано з урядами Республіки Білорусь та Словацької Республіки.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також