В Кишиневе прошло заседание Парламентской Ассамблеи ГУАМ

16.10.2006, 12:16

14-15 октября в г. Кишинев (Республика Молдова) состоялось Третье заседание Парламентской Ассамблеи ГУАМ, в котором приняла участие делегация Верховной Рады украины во главе с первым заместителем председателя украинского парламента Адамом Мартинюком. (укр.)

У роботі Парламентської Асамблеї ГУАМ також взяли участь делегації парламентів Грузії, Азербайджану, Молдови та запрошені до участі в кишинівському засіданні ПА ГУАМ заступник голови Сенату Республіки Румунія Теодор Мелешкану, перший заступник голови парламенту Литовської Республіки Чесловас Юрсенас.

У ході пленарного засідання члени Асамблеї обговорили перспективні напрямки роботи ГУАМ та Парламентської Асамблеї цієї організації у контексті забезпечення демократії та економічного співробітництва країн-учасниць ГУАМ після створення Організації за демократію і економічний розвиток ГУАМ (Київ, 22-23 травня 2006 року).

Перший заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк у своєму виступі на пленарному засіданні Асамблеї, зокрема, наголосив на важливості рішень, прийнятих у ході Київського саміту ГУАМ, який відбувся 22-23 травня 2006 р. Він зазначив, що "створення нової міжнародної регіональної організації ГУАМ дало поштовх для розвитку взаємодії між нашими країнами і вивело об'єднання на більш високий рівень співробітництва".

За його словами, "у цьому контексті особливої ваги набуває парламентська складова у діяльності ГУАМ". "Саме від наших з вами зусиль залежить, наскільки активно Парламентська Асамблея сприятиме становленню і зміцненню організації", - наголосив він у своєму виступі.

У комюніке, прийнятому за результатами засідання ПА ГУАМ, серед іншого сторони підкреслили необхідність активізувати міжпарламентське співробітництво з метою розв'язання неврегульованих конфліктів у ряді держав ГУАМ на основі дотримання та забезпечення суверенітету, територіальної цілісності й непорушності кордонів держав.

У цьому зв'язку учасники засідання ПА ГУАМ у Кишиневі в підсумковому документі висловились за мирне врегулювання конфліктів шляхом політичного діалогу та підтримали відповідні пропозиції країн-учасниць.

Асамблея затвердила нові склади комітетів з політичних, правових та торгівельно-економічних питань, а також з питань науки, культури та освіти на 2006-2007 рр., до яких увійшли народні депутати Верховної Ради України 5-го скликання.

Асамблея ухвалила рішення провести Четверте засідання ПА ГУАМ у 2007 р. у м. Баку (Азербайджанська Республіка).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также