Украинская парламентская делегация встретилась с президентом ПАРЕ

06.10.2006, 13:13

Члены Постоянной делегации Верховной Рады Украины в Парламентской Ассамблее Совета Европы 5 октября встретились с президентом ПАРЕ Рене ван дер Линденом. (укр).

Президент ПАРЄ зазначив, що Асамблея "є школою демократії" для країн і висловив сподівання, що вона "і надалі відіграватиме важливу роль для розвитку демократії в Україні", і зобов'язання України перед Радою Європи будуть виконані.

Р. ван дер Лінден наголосив, що зобов'язання, які бере на себе країна перед вступом до Ради Європи, є "в інтересах громадян країни, яка дотримується цих зобов'язань". Він назвав процес моніторингу та виконання зобов'язань перед РЄ "частиною еволюції суспільства", яка дає імпульс інвесторам, котрі розуміють, "що є права в країні".

Голова української парламентської делегації Віталій Шибко повідомив очільнику ПА РЄ про те, що "всі члени делегації поділяють думку, що моніторинговий процес є важливим для України". "Це зобов'язання не лише перед Радою Європи, а й перед нашими людьми", - зазначив він.

Р.ван дер Лінден сказав, що під час останнього візиту до України, що відбувся влітку поточного року, його вразила Одеса, котру він відвідав, "люди, що живуть у ній". Він вважає, що важливо перенести обговорення важливих ініціатив із столиці до інших міст, "ближче до людей".

Окремою темою розмови Р. ван дер Ліндена з членами української делегації була необхідність реформування українського судочинства.

Член української делегації, віце-президент ПАРЄ Сергій Головатий сказав, зокрема, що досі "ми маємо серйозні проблеми судівництва: корупцію, низький рівень професіоналізму, гіпернезалежність - аж до незалежності від Конституції та європейської судової практики" тощо.

Серед першочергових завдань він назвав заходи з підняття професійного рівня суддів, але спершу, зазначив парламентарій, варто ухвалити закони, спрямовані на реформування судочинства.

Член делегацій Верховної Ради України у ПАРЄ Олена Бондаренко подякувала Р. ван дер Ліндену за те, що під його проводом Рада Європи ухвалила документи, "якими нині керується українська влада у формуванні гендерної політики".

Представник Постійної делегації парламенту України у ПАРЄ Микола Янковський відзначив, що РЄ "націлена у майбутнє". Він висловив переконання, що участь України у РЄ "принесе багато добрих змін для України".

М. Янковський погодився щодо необхідності якнайшвидшої судової реформи і зазначив, що бачить це пріоритетом для подальшого економічного розвитку нашої країни та досягнення високих соціальних стандартів.

В. Шибко передав Р. ван дер Ліндену особисті вітання від голови Верховної Ради України Олександра Мороза, з яким президент ПАРЄ разом перебував з візитом в Одесі, зазначивши, що глава українського парламенту "отримав добрі враження" від спілкування з главою Парламентської Асамблеї Ради Європи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также