В Киеве прошла презентация Белой книги Украины

24.02.2006, 11:26

"Я убежден, что общество должно знать правду о состоянии и направлениях развития Вооруженных Сил Украины", - подчеркнул министр обороны Украины Анатолий Гриценко, на презентации Белой книги Украины - "Оборонная политика Украина в 2005 году". (укр.)

23 лютого в Орденській залі Генерального штабу Збройних Сил України відбулася урочиста церемонія презентації Білої книги України "Оборонна політика України у 2005 році".

Представляючи це видання широкій громадськості і засобам масової інформації, міністр оборони України Анатолій Гриценко нагадав, що рішення про щорічне видання Білої книги було прийняте ще у 1996 році відповідним розпорядженням Президента України.

- Так сталося, що тоді, будучи у званні полковника Збройних Сил України, я був членом робочої групи, яка займалася підготовкою цього проекту. Ми координували розробку цього проекту у Національному інституті стратегічних досліджень, - розповів Анатолій Гриценко.

Разом з тим, він повідомив, що на той час проект так і не був виданий з причин таємності інформації, яка у ньому містилася.

За словами глави оборонного відомства, у 2003 році парламент прийняв Закон "Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави", в якому була чітко записана норма про щорічне видання Білої книги про діяльність Збройних Сил України. Вперше вона була видана у 2004 році за підсумками 2003 року під назвою "Стратегічний оборонний бюлетень".

- Сьогодні зранку я підписав відповідний наказ, який передбачає щорічне видання цього документу як своєрідного публічного звіту Міністерства оборони України про свою діяльність і, відповідно, про стан та перспективи розвитку Збройних Сил України, - зауважив Анатолій Гриценко. - Вона щорічно представлятиметься саме в цей день, День захисника Вітчизни.

Як повідомив міністр оборони України, "Біла книга" буде видаватися двома мовами - українською та англійською. Вона має безпрецедентний рівень відкритості. Зокрема, у ній містяться відомості щодо структури, чисельності, озброєння з'єднань та частин ЗС України, подане співвідношення між різними категоріями військовослужбовців, які проходять у них службу. Окремим розділом видані відомості про види забезпечення Збройних Сил України: бюджет, економічну та миротворчу діяльність, кадрову політику.

Анатолій Гриценко поінформував присутніх, що відповідним наказом заплановано проведення серії цільових брифінгів, де кожний розділ Білої книги буде представлений більш детально відповідним керівником Міністерства оборони чи Генерального штабу Збройних Сил України.

Говорячи про орієнтовний наклад, яким видаватиметься Біла книга, глава військового відомства зазначив, що він становитиме близько 30 тисяч примірників. Втім, якщо попит на книгу зростатиме, у Міністерства оборони України є можливість видати додатковий тираж.

- Ми хочемо, щоб примірник цього видання був у кожній військовій частині, у кожного керівника, який проводить заняття з різними категоріями військовослужбовців, у кожному вищому військовому навчальному закладі, в цивільних університетах, будинках офіцерів. Біла книга має бути у громадських організаціях, політичних партіях, її повинен мати кожний народний депутат та урядовець, - наголосив міністр оборони України. - Я переконаний, що суспільство повинно знати правду про стан і напрями розвитку Збройних Сил України. Так само повинні знати це і наші зарубіжні партнери, щоб мати тверде переконання в тому, що наша воєнна політика має оборонний характер і Україна є передбачуваним, прогнозованим і надійним партнером у воєнно-політичній сфері.

Він також додав, що примірники стратегічного оборонного бюлетеня будуть направлені в посольства іноземних держав в Україні, а також посольства та військові аташати України в інших державах.

Торкаючись структури документу, Анатолій Гриценко зазначив, що при підготовці Білої книги до роботи залучалися представники громадських організацій.

- За відповідним наказом нещодавно створена Громадська колегія при Міністрові оборони України повинна стати тим "інтерфейсом", який дозволить залучити максимальну кількість людей, які вболівають за Збройні Сили України, до підготовки цього публічного звіту, - підкреслив він.

Глава оборонного відомства повідомив, що зараз документ налічує 134 сторінки. Це зумовлено тим, що у ньому містяться відомості щодо підсумків виконання Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України на період 2001-2005 років, а також положення Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки та Державної програми розвитку озброєння і військової техніки до 2009 року. У подальшому обсяг Білої книги буде значно меншим, а основну частину організаційної роботи щодо її підготовки виконуватиме Департамент воєнної політики і стратегічного планування Міноборони України та Головне управління оборонного планування Генерального штабу ЗС України.

На завершення свого виступу міністр оборони України висловив вдячність за значний обсяг роботи щодо підготовки оборонного бюлетеня першому заступнику Міністра оборони України Леоніду Полякову та начальнику Генерального штабу - Головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-полковнику Сергію Кириченку. Окремі слова вдячності з вуст керівника оборонного відомства пролунали на адресу Центру ім. Разумкова, фахівці якого працювали над редакційним забезпеченням документу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также