В День Победы в центре Киева торжественно пройдут ветераны войны

04.05.2007, 12:50

В День Победы в Киеве на Крещатике торжественно пройдут ветераны войны, воины столичного гарнизона со штандартами 1-го, 2-го, 3-го, 4-го Украинского фронтов и штандартом "Украинского партизанского фронта". (укр.)

9 травня український народ відзначатиме 62-у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

З нагоди цієї славетної дати в Україні заплановано велику кількість урочистих заходів. Традиційно в них активну участь братимуть військовослужбовці Збройних Сил України.

В столиці нашої держави місті Києві напередодні свята у військових навчальних закладах та підшефних школах відбудуться "Уроки пам'яті і слави" за участю ветеранів-фронтовиків та воїнів столичного гарнізону, науково-історичні конференції, присвячені Великій Перемозі.

7 травня о 15.00 у Великій залі Генерального штабу Збройних Сил України відбудуться урочистості з нагоди 62-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. В рамках святкового заходу відбудеться урочиста церемонія вручення керівництвом Міністерства оборони України нагород ветеранам Великої Вітчизняної війни, а також військовослужбовцям та працівникам центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України. Крім того, на учасників урочистостей чекає концертна програма за участю артистів Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

У військових частинах пройдуть Дні відкритих дверей за участю місцевого населення, батьків військовослужбовців, допризовної молоді з демонстрацією навчально-матеріальної бази, зразків бойової техніки та ознайомленням з умовами служби особового складу.

9 травня керівництво держави, члени колегії Міністерства оборони України, ветерани Великої Вітчизняної війни покладуть вінки і квіти до могили Невідомого солдата у Парку Слави. Також церемонії покладання вінків і квітів відбудуться у пам'ятника героям-танкістам, до стели Перемоги та пам'ятника генералові Миколі Ватутіну.

З 10.00 до 12.00 на Хрещатику відбудеться урочисте проходження ветеранів війни, військовослужбовців столичного гарнізону та вихованців Військового ліцею ім. Івана Богуна. По головній вулиці столиці України прапороносний підрозділ пронесе штандарти 1-го, 2-го, 3-го, 4-го Українського фронтів та штандарт "Українського партизанського фронту", а також бойові знамена частин, які брали участь у боях за Київ та визволення України. Музикальний супровід урочистого проходження ветеранів війни забезпечуватимуть військові оркестри Збройних Сил та інших силових структур України.

З 12.00 до 16.00 на території Меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років" відбудеться урочистий мітинг "Тих років не змовкне слава", запалення Вогню Слави та пригощання солдатською кашею.

Завершиться святкування Дня Перемоги у столиці України о 21.00 урочистим 20-залповим святковим феєрверком.

У Харкові 9 травня в урочистих заходах, присвячених 62-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, візьмуть участь понад 500 військовослужбовців місцевого гарнізону.

Святкування розпочнеться на центральній площі міста з урочистого мітингу за участю військовослужбовців Харківського гарнізону, ветеранів Великої Вітчизняної війни, представників органів місцевої влади та гостей міста.

По завершенню мітингу відбудеться театралізована вистава. Глядачам продемонструють виконання показових стройових прийомів зі стрілецькою зброєю і проходження військовослужбовців урочистим маршем. Учасники вистави будуть одягнуті у стилізовану військову форму часів Великої Вітчизняної війни. А першим пройде зведений підрозділ офіцерів Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба в парадній формі.

Варто зазначити, що подібного роду заходи вже давно не проводилися в Харкові. Тож, 9 травня буде по-справжньому святковим днем на Слобожанщини, а залпи феєрверку над центральним майданом міста гідно завершать святкування Дня Перемоги.

У Львові напередодні свята командувач Західного оперативного командування генерал-лейтенант Михайло Куцин зустрінеться з ветеранами Великої Вітчизняної війни. Вони поспілкуються з командувачем у неформальній обстановці, отримають квіти та подарунки.

У святкові дні з великим навантаженням працюватиме Музей історії Західного оперативного командування. Його директор полковник запасу Сергій Паліса разом із співробітниками підготували нові експозиції, присвячені не тільки Великій Вітчизняній, а й війні в Афганістані та миротворчій місії українських військовослужбовців в Іраку.

У святкові дні до Львова завітають представники Житомирської спілки ветеранів Афганістану. Вони привезуть картини, авторами яких є колишні воїни-афганці. Ці художні роботи будуть представлені на виставці, що розгорнеться в Будинку офіцерів Західного ОК. Після ознайомлення з виставкою львів'ян, гості з Житомира проїдуть з нею по найбільшим гарнізонам Західного оперативного командування.

Місто-герой Одеса День Перемоги святкуватиме з особливим розмахом. Розпочнеться свято з покладання вінків та квітів до могили Невідомого матроса на Площі 10 квітня біля Меморіалу визволителям міста від німецько-фашистських загарбників.

На священному для всіх мешканців Південної Пальміри місці - 411-й батареї - відбудеться "Зустріч поколінь". Тут зберуться ветерани Великої Вітчизняної, учасники воєнних конфліктів на території інших країн, колишні і нинішні воїни Збройних Сил України, які брали участь у миротворчих місіях. Після офіційних заходів, що відбудуться під час цієї хвилюючої зустрічі, на її учасників очікуватиме "Фронтовий привал" з солдатською кашею.

Для вшанування пам'яті моряків, які загинули при визволенні Одеси, в акваторії Одеського морського порту відбудеться спуск вінків на воду.

У парку Перемоги на мешканців та гостей міста очікують марш-концерт та шоу-дефіле у виконанні військових музикантів Центру військово-музичного мистецтва та святковий салют.

У місті-герої Севастополі 9 травня планується провести урочисте зібрання ветеранів - членів організації "Жителі оточеного Севастополя 1941-1942 років", під час якого відбудеться вшанування ветеранів війни, вручення їм квітів та цінних подарунків.

Площею Нахімова пройдуть урочистим маршем військовослужбовці Севастопольського гарнізону. На Меморіальному кладовищі у с. Дергачі, що поблизу Севастополя, відбудеться церемонія перепоховання воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.

Традиційно на мешканців міста-героя та його гостей очікує щорічна театралізована вистава "Прапори слави" та театралізований штурм Сапун-гори. На вулиці Леніна на будинку N24 буде відкрито меморіальну дошку Герою Радянського Союзу, почесному матросу корвету "Вінниця" ВМС ЗС України віце-адміралу В. С. Пилипенку. А на мисі Хрустальний відкриється меморіал героїчної оборони Севастополя.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також