Расширение полномочий Счетной палаты не противоречит Конституции

16.01.2001, 11:51

Верховная Рада Украины обратилась в Конституционный Суд за выводом о соответствии требований статей 157 и 158 Конституции проекту изменений к ст.98 Конституции, которые расширяют полномочия Счетной палаты. (укр.)

Зокрема, в частині контролю РП за формуванням та виконанням місцевих бюджетів. У висновку Суду від 21.12.2000 не висловлено заперечень щодо запропонованої редакції (крім зауважень щодо деяких редакційних розбіжностей з текстом Конституції). Нова редакція ст.98, яку парламент запропонував проаналізувати Суду, має такий вигляд: "Стаття 98. Парламентський контроль за формуванням та виконанням Державного бюджету України та місцевих бюджетів у частині фінансування повноважень місцевих державних адміністрацій та делегованих місцевому самоврядуванню повноважень органів виконавчої влади по доходах і видатках від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата України. Повноваження, порядок організації і діяльності Рахункової палати України визначаються законом".

У висновку Суду констатується, що запропонований проект розглядається парламентом вперше (хоча наміри відредагувати саму статтю 98 вже були). Згідно з Конституцією Рахункова палата здійснює "контроль за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України" (ст.98 у чинній редакції). В проекті запропоновано, зокрема, покласти на Рахункову палату повноваження щодо здійснення "парламентського контролю за формуванням та виконанням Державного бюджету України".

Це питання раніше вже розглядалося Судом у справі за аналогічним зверненням парламенту. Відповідно до висновку від 25.03.99 N1-в/99 покладання на Рахункову палату здійснення парламентського контролю за формуванням та виконанням Державного бюджету не суперечить вимогам ст.157 Конституції. Проект також передбачає поширити сферу застосування конституційних повноважень Рахункової палати й на формування та виконання місцевих бюджетів "у частині фінансування повноважень місцевих державних адміністрацій та делегованих місцевому самоврядуванню повноважень органів виконавчої влади по доходах і видатках".

У рішенні від 23.12.97 N7-зп щодо конституційності закону "Про Рахункову палату Верховної Ради України" Судом не було визнано неконституційними повноваження Рахункової палати стосовно контролю за використанням усіх коштів Державного бюджету. Відповідно до п.4 рішення повноваження РП не поширюється на органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, банки, кредитні установи, господарські товариства, страхові компанії тощо лише в тій частині їхньої діяльності, яка перебуває поза межами використання коштів держбюджету. Тобто, зазначає Суд, законопроект і в цій частині не суперечить вимогам ст.157 Конституції. Адже парламентський контроль з боку Рахункової палати у зазначеній сфері не передбачає скасування чи обмеження прав та свобод людини і громадянина.

Водночас, Суд завважив текстуальні розбіжності проекту з чинними конституційними положеннями, зокрема з п.16 ч.1 ст.85 Конституції щодо найменування Рахункової палати, а також з ч.3 ст.143 Конституції щодо фінансування державою "здійснення" повноважень (органів місцевого самоврядування).

Відповідно подальшим кроком має бути голосування в сесійній залі. І саме контроль за місцевими бюджетами може викликати опір окремих депутатів, які вбачатимуть у цьому обмеження автономних повноважень органів місцевої влади. Але якщо бюджет = це гроші платників податків, хтось має контролювати їхнє витрачання?!
Инф. еженедельника "Закон і Бізнес".

Читайте також