Законодательная поддержка международного сотрудничества

26.01.2001, 11:55

За годы независимости Украины Верховной Радой принято 513 законодательных актов по вопросам ратификации международных договоров, соглашений и конвенций. (укр.)

За роки незалежності України (з серпня 1991 до січня 2001 року) Верховною Радою України ухвалено 513 законодавчих актів з питань ратифікації міжнародних договорів, угод і конвенцій. Зокрема, парламентом першого скликання ратифіковано 62 міжнародні документи, другого скликання - 248, а за два з половиною роки діяльності Верховної Ради третього скликання ухвалено 203 міжнародні договори, угоди і конвенції.

Як повідомили в парламентському Головному організаційному управлінні, найбільше із ухвалених впродовж років незалежності України законодавчих актів (343) стосуються затвердження чи прийняття двосторонніх міжнародних договорів та угод. З них 242 документи спрямовані на врегулювання соціально-політичних відносин. Переважна більшість - 73 міжнародних законодавчих акти - спрямовані на врегулювання питань торговельно-економічного співробітництва.

У сфері політико-правових відносин за зазначений період прийнято 101 законодавчий акт. Найбільше з них стосувалося питань партнерства і взаємодопомоги (39), правової взаємодопомоги (26), консульських відносин (17).

Парламентом також ухвалено 164 законодавчих акти щодо ратифікації чи приєднання до багатосторонніх міжнародних договорів та угод. Серед них переважна більшість врегульовувала питання соціально-економічної, а також політико-правової сфер та прав людини - відповідно 49 та 40.

Впродовж років незалежності Верховною Радою України першого-третього скликань ухвалено 5 міжнародних документів, які стосувалися змін у вже прийняті закони про ратифікацію, та 1 закон про денонсацію.

Впродовж серпня 1991 - січня 2001 років народними депутатами було схвалено 343 двосторонні і 164 багатосторонні довори та угоди.

За даними Головного організаційного управління, найбільше документів, ратифікованих парламентом, спрямовані на врегулювання відносин нашої держави з ООН (69), країнами СНД (41), Радою Європи (23).

Найбільше двосторонніх документів, прийнятих Верховною Радою впродовж зазначеного періоду, спрямовані на врегулювання відносин України з: Міжнародним банком реконструкції та розвитку (14), Російською Федерацією (14), Азербайджаном, Грузією, Молдовою, Узбекистаном - по 13 з кожною із країн.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також