Новая норма

29.01.2001, 12:01

Принятый Верховной Радой Украины и подписанный Президентом Закон "О Государственном бюджете Украины на 2001 год" предусматривает приостановление на 2001 год действующих положений ряда законодательных актов в части предоставления льгот, компенсаций и гарантий, финансируемых из бюджетов всех уровней. (укр.)

Це означає, що певні категорії громадян України поточного року не зможуть скористатися тими пільгами, що їх визначено відповідними законами. Це стосується таких пільг, як: безплатний проїзд усіма видами міського (комунального) та приміського транспорту; звільнення або зменшення плати за житло, комунальні послуги, електроенергію, газ та паливо; безоплатне або пільгове забезпечення автомобілями; виплата компенсації за невикористане право на пільгове санаторно-курортне лікування; безоплатне або пільгове встановлення телефону або користування ним; надання бюджетних кредитів та позик; безоплатний капітальний ремонт жилих приміщень громадян.

Сумна новина, та мусимо на ній наголосити, щоб громадяни через незнання не мали претензій на місцях.

Разом з тим зауважимо, що закон передбачає можливість окремим категоріям "пільговиків" скористатися вказаними пільгами і цього року. Так, більшістю з перелічених пільг за цим законом матимуть можливість скористатися:
- інваліди війни І та ІІ груп;
- учасники бойових дій;
- Герої України;
- повні кавалери орденів Слави та Трудової Слави;
- особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу";
- Герої Радянського Союзу і Герої Соціалістичної Праці;
- члени сімей загиблих учасників бойових дій;
- громадяни, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи (певні категорії) та деякі інші категорії громадян.

Право на пільговий проїзд усіма видами пасажирського міського (комунального) та приміського транспорту, крім інших, зазначених у п. 9 ч. 1 ст. 58 даного закону, можуть реалізувати студенти денної форми навчання вищих навчальних закладів та учні професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються з бюджету.

Окремими пільгами матимуть можливість скористатися лише одна або кілька категорій "пільговиків". Наприклад, у 2001 році компенсацію за невикористане право на пільгове санаторно-курортне лікування зможуть отримати лише:
- інваліди війни І та ІІ груп;
- громадяни, віднесені до категорії осіб, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи;
- діти.

А ось такі великі групи пільговиків, як працівники міліції, у тому числі і податкової, прокуратури, військовослужбовці, судді, як і торік, уже не зможуть скористатися наданим їм відповідними законами правом на безплатний проїзд міським та приміським транспортом, зменшення плати за житло, комунальні послуги, електроенергію, газ та паливо, користування квартирним телефоном тощо.

Звертаємо увагу, що відповідно до положень ст. 58 цього закону органи місцевого самоврядування у межах відповідних бюджетних асигнувань можуть приймати рішення про грошові виплати замість надання пільг населенню, які повинні надаватися у 2001 році згідно із законодавством. Таким чином, в окремих регіонах, де органи місцевого самоврядування вишукають фінансові можливості, пільговики отримають можливість повніше реалізувати свої права. Тобто може вийти так, що мешканці двох сусідніх населених пунктів, розташованих на межі двох областей, опиняться в різних "пільгових категоріях".

Слід також зазначити, що пільги, компенсації і гарантії, щодо яких немає вказівки у ст. 58 цього закону, повинні надаватися громадянам у повному обсязі.

Для довідки: цей закон прийнято парламентом 7 грудня 2000 року, його введено в дію з 1 січня 2001 року. З повним текстом закону можна ознайомитися у "Голосі України" від 5 січня цього року.
Микола Мельник, кандидат юридичних наук.
Анатолій Бень, оглядач "Голосу України".
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також