Туберкулезникам - бесплатное лечение

10.04.2001, 10:40

В Верховной Раде на прошлой неделе рассматривался предложенный правительством законопроект "О борьбе с заболеванием туберкулезом", которым предусматривается бесплатное лечение для больных туберкулезом. (укр.)

Також розробники проекту закону пропонують потурбуватися про медпрацівників протитуберкульозних закладів, які постійно працюють в умовах підвищеного ризику, і захворюваність серед яких останнім часом зросла трохи не в сорок разів. Зрозуміло, що соціальний захист хворих на сухоти і фтизіатрів потребує значних фінансових вкладів. Впровадження положень законопроекту вимагає наявності у держбюджеті майже 63 мільйонів гривень на рік, щоб забезпечити права, пільги і захист працівникам протитуберкульозних закладів. Ще додаткових більше 245 мільйонів гривень на профілактичні заходи, діагностику та харчування хворих на туберкульоз має з'явитися у місцевих бюджетах.

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я, в основному, підтримує урядовий законопроект. Але, на думку голови комітету Віталія Черненка, окремі його положення і статті потребують юридичного узгодження та редакційного доопрацювання. Це, зокрема, стосується повноважень державних органів на фронті боротьби з "палицею" Коха та організації протитуберкульозної роботи у СІЗО, колоніях та в'язницях, де захворюваність на сухоти трохи не в сто разів перевищує ту, яку реєструють "на свободі".

Експерти Головного науково-експертного апарату ВР проти того, щоб вводити з прийняттям закону поняття примусової госпіталізації хворих на туберкульоз, які "ведуть асоціальний спосіб життя та ухиляються від лікування цієї хвороби", повідомляє УНІАН. Бо у вітчизняному законодавстві взагалі не існує визначення терміну "асоціальний спосіб життя".
Валентина Неліна.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також