Работа над проектом Налогового кодекса продолжается

11.04.2001, 14:11

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности изучает возможность и целесообразность постепенного рассмотрения парламентом проекта Налогового кодекса по отдельным разделам. (укр.)

Як зазначив голова Комітету Валерій Альошин, у випадку, якщо ця пропозиція буде схвалена парламентом, розгляд першої частини документа, в якій визначаються ключові принципи концепції податкового законодавства України, може відбутися у сесійній залі в другому читанні вже в травні 2001 року.

На його думку, "з боку депутатів Верховної Ради нинішнього скликання було б вкрай невиправданим не схвалити проект Податкового кодексу в цілому до кінця 2001 року".

За словами голови Комітету, загальною тенденцією проекту Податкового кодексу є зниження ставок базових податків. Втім, сказав він, дискусія щодо конкретних ставок податків у Комітеті ще не проводилася "через побоювання загальмувати в поточний момент роботу над більш концептуальними положеннями документа".

Серед дискусійних положень законопроекту голова профільного парламентського Комітету відзначив:

- перегляд норм амортизаційних відрахувань - як чинник зменшення бази оподаткування і зниження податку на прибуток;

- законодавче визначення моменту виникнення податкових зобов'язань (згідно з діючою нормою, податкові зобов'язання виникають при відвантаженні продукції; одна з пропонованих норм - виникнення податкових зобов'язань з моменту надходження коштів на рахунок постачальника продукції);

- принцип оподаткування фізичних осіб. Щодо останнього, за словами В. Альошина, думка Комітету полягає в тому, що метою оподаткування фізичних осіб не може бути наповнення доходної частини. Як зазначив голова Комітету, в багатьох країнах світу платниками податків є лише фізичні особи з високим рівнем доходу, решта ж громадян звільняється від сплати податків. В такий спосіб реалізується принцип перерозподілу доходів на користь соціально незахищених верств населення.

В. Альошин відзначив як один із результатів роботи над проектом Податкового кодексу - гармонізацію українського і європейського податкового законодавства в певних галузях (зокрема, щодо методики справляння акцизних зборів).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також