О приоритетных направлениях развития науки и техники

13.04.2001, 17:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять в первом чтении законопроект о приоритетных направлениях развития науки и техники, предложенный Кабинетом Министров. (укр.)

Необхідність прийняття такого документа уряд пояснює невідповідністю пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки України, затверджених Постановою Верховної Ради від 16 жовтня 1992 року, стратегії економічного та соціального розвитку України на 2000-2004 роки. Вона вимагає ефективнішого використання вітчизняної науки і техніки для розв'язання соціальних, економічних, культурних та інших проблем суспільства, підвищення добробуту громадян.

Автори законопроекту переглянули та уточнили перелік пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки нашої держави, які мають відповідати стратегічним пріоритетам соціально-економічного розвитку країни, зокрема впливати на зростання інтелектуального потенціалу нації та впровадження науково-технологічних інновацій.

В законопроекті серед пріоритетних визначені сім напрямів:
- фундаментальні дослідження з найважливіших проблем природничих, суспільних і гуманітарних наук;
- розвиток людського потенціалу та проблеми формування громадянського суспільства;
- охорона довкілля та раціональне природокористування;
- новітні біотехнології, діагностика і методи лікування найпоширеніших захворювань;
- нові комп'ютерні засоби та технології інформатизації суспільства;
- новітні технології в енергетиці; енергоефективні та ресурсозберігаючі технології в промисловості та агропромисловому комплексі;
- нові речовини і матеріали.

Водночас Комітет з питань будівництва, транспорту і зв'язку звернув увагу Кабінету Міністрів на відсутність фінансово-економічного обгрунтування внесеного ним законопроекту і доручив урядові підготувати цей документ до розгляду в парламенті.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також