Защищая интересы женщин

09.04.2001, 13:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам охраны здоровья, материнства и детства рекомендовал парламенту принять в первом чтении доработанный законопроект "О национальной стратегии улучшения положения женщин Украины". (укр.)

Автор законопроекту - народний депутат В. Костицький - наголошує, що відповідно до ст.24 Конституції України на законодавчому рівні закріплюється рівність прав жінок і чоловіків України в усіх головних сферах життєдіяльності людини. Однак, вважає він, постає необхідність перегляду законодавства щодо захисту інтересів жінок, оскільки чинне законодавство не завжди відповідає новій ситуації в суспільстві.

Як зазначає автор документа, у 1980 році Україна ратифікувала Конвенцію ООН "Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок". Це підтверджує необхідність втілення в життя ідеї рівноправності між жінками і чоловіками в усіх сферах економічного, політичного, соціального, культурного, громадського життя. Однак, зауважує В. Костицький, рівні права, які проголошуються Конвенцією в галузі освіти, праці та винагороди за неї постійно порушуються. Діюча законодавча система недопущення дискримінації жінок, на думку автора, залишається неефективною, зокрема, не сформована єдина державна політика, яка б передбачала комплексне розв'язання всіх проблем, пов'язаних з дискримінацією жінок.

В. Костицький зазначає, що основна суперечність у цій сфері в українському контексті полягає в тому, що, з одного боку, "формування ринкових відносин, процеси первісного накопичення капіталу, часткова деіндустріалізація, тимчасова депресія соціальних галузей та формування ринку праці, об'єктивно сприяє дискримінації жінок, виштовхуванню значної їх частини у сферу домашнього господарства, більшій імовірності жіночого безробіття" (в 1995 році нараховувалося - 0,5% безробітних жінок, у 1999 - 4,3%) та перетворення жінок на групу соціального ризику. З іншого боку, "все це відбувається на тлі загальносвітової тенденції збільшення залучення жінок до економічного життя, політичного управління, зростання їх соціально-культурної ролі".

За статистичними даними, в усіх галузях професійної діяльності українські жінки отримують близько 70% від заробітної плати чоловіків за виконання рівноцінної роботи (у 1995 році середня зарплата жінок складала - 91,2% від чоловіків).

Через це, вважає В. Костицький, необхідно нейтралізувати негативні наслідки переходу до ринку щодо соціального становища жінок, аби ці процеси не призвели до появи конфлікту у суспільстві.

Стратегічною метою законопроекту його автор називає захист загальнолюдських прав жінок завдяки запровадженню в дію всіх міжнародних документів з прав людини, насамперед Конвенції "Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок" та створення механізму їх застосування, підвищення рівня правової освіти жінок і населення в цілому, розширення заходів з попередження і викорінення насильства щодо жінок. Серед завдань документа - забезпечення рівного збалансованого доступу чоловіків та жінок до важелів влади, створення загальнодержавного та регіональних механізмів поліпшення становища жінок.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також