"Важнейшая" часть Гражданского кодекса к рассмотрению в парламенте готова

01.06.2001, 11:15

Три первые книги проекта Гражданского кодекса Украины подготовлены к рассмотрению Верховной Радой Украины в третьем чтении. (укр.)

Як вважає заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з опрацювання та підготовки до розгляду Верховною Радою України проекту нової редакції Цивільного та Господарського кодексу України народний депутат Василь Онопенко, ця частина документа, яку він назвав "найважливішою", може бути прийнята в цілому до кінця сьомої сесії парламенту нинішнього скликання. За його словами, на сьогодні "практично готовий" і рекомендований парламентським Комітетом з правових питань до розгляду у другому читанні проект Сімейного кодексу України, який раніше планувалося включити шостою книгою до проекту Цивільного кодексу.

В. Онопенко також не виключив, що окремим документом може бути прийнято й законопроект, який регулює питання міжнародного права і який зараз книгою "Міжнародне приватне право" входить до проекту Цивільного кодексу. Він пояснив, що з огляду на велику кількість зауважень до цієї частини проекту Цивільного кодексу, комісія дотримується думки, що питання міжнародного права мають регулюватися окремим законом.

На сьогодні, за словами В. Онопенка, "найбільшу проблему" становить четверта книга проекту Цивільного кодексу - "Право інтелектуальної власності", оскільки правові відносини у цій сфері "потребують осучаснення".

Говорячи про роботу над Цивільно-процесуальним кодексом України, народний депутат поінформував, що зазначений законопроект "майже готовий до розгляду". При цьому В. Онопенко пов'язав прийняття рішення парламенту щодо цього документа з ухваленням закону про судоустрій.

Цивільний кодекс України прийнято у другому читанні 8 червня 2000 року. У лютому цього року документ був визначений Президентом України як невідкладний. В ході роботи Тимчасової спеціальної комісії з опрацювання та підготовки до розгляду Верховною Радою України проекту нової редакції Цивільного та Господарського кодексу України передбачалося включити до документа вісім книг: Загальна частина; Особисті немайнові права фізичних осіб; Речове право; Право інтелектуальної власності; Зобов'язальне право; Сімейне право; Спадкове право; Міжнародне приватне право.

Прийняття Цивільного кодексу є одним із зобов'язань України, взятих нашою державою при вступі до Ради Європи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також